1553

Невиждана трагедия! Стотици остават затрупани завинаги от свлачище

Военните от Папуа-Нова Гвинея заявиха, че стотиците селяни, които вероятно са живи погребани от свлачище в планината, няма да бъдат извадени. Причината - мястото е счетено за "твърде опасно", предаде АФП.

"Всички усилия за извличане на телата бяха прекратени поради опасността от нови свлачища", заяви майор Джо Аку. Той обяви високопланинската зона за "забранена зона", която ще бъде отцепена за общността и властите до второ нареждане.

"На този етап е твърде опасно да се намираме на мястото. Това е най-лошото и най-голямото свлачище, което съм виждал", каза офицерът.

Папуа Нова Гвинея е един от най-застрашените от бедствия региони в света с изключително често срещани подобни явления в планинските райони. Според първоначалните оценки на правителството, свлачището от 24 май може да е погребало до 2000 души, въпреки че според Аку броят им е по-близо до 650.

По данни на местните здравни власти са открити само 9 тела.

Вътрешен доклад на отдела за минно дело и геоложки опасности на Папуа-Нова Гвинея предупреждава, че има "голяма вероятност от нови свлачища" на мястото "в близко бъдеще". В доклада се заключава, че до района трябва да бъдат допускани само експерти.

По оценки на местните власти в двата района, засегнати от бедствието, живеят 7849 души. Много от тези хора са били евакуирани и разчитат на помощта на агенции или партньорски държави, за да оцелеят.

Джо Аку добави, че се водят разговори с общността и местните власти за евентуално изграждане на мемориал за тези, които са "погребани под развалините". 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?