46

Невиждана суша! Река Марица с най-ниското си ниво от 5 години край Одрин

С намаляването на сезонните валежи в Одрин, река Марица, един от важните водоизточници, които напояват земеделските земи в района, достигна най-ниското си ниво за последните 5 години.

По данни на Държавна дирекция "Водно стопанство" Одрин, дебитът в реката, който е бил 158 куб.м./секунда в същия период преди 5 години, е намалял до 54 куб.м./секунда тази година. 

АА

Билхан Далкълъч, представител на Камарата на метеорологичните инженери в Одрин, заяви: "Това се превърна в обичайна ситуация. В този случай нямаме друг избор, освен да се адаптираме и да вземем предпазни мерки. Производителите в района, които разчитат на вода от този водоизточник, трябва да предвидят тази ситуация и да действат по специален план. Те трябва да се стремят да ограничат консумацията на водни ресурси."

В Одрин, където се отчита най-горещото лято през последните години, термометрите достигнаха 40 градуса по Целзий. Жаркото време и липсата на валежи се отразиха осезателно на нивото на реките в областта. Река Марица е един от жизнените водоизточници в региона. Сега специалистите отчетоха най-ниското ѝ ниво за последните 5 години поради недостатъчните валежи през зимата и пролетта. 

АА

Производителите в квартала Караагач, който използва реката за напояване на културите си, започнаха да изпитват безпокойство поради ниското ниво на водата.

Далкълъч отбеляза, че максималната средна температура в Одрин в 90-годишния период между 1930 и 2023 г. е била 37 градуса, но тази година се е повишила над 40 градуса. "Ако максималната температурна стойност в даден регион се повиши с 5 градуса над средната, като за Одрин това е 37 градуса и тази температурна стойност продължава 5 дни, това вече се счита за гореща вълна. В нашия регион температурните стойности се повишиха през юли. Горещите вълни и високи температури идващи от Северна Африка през последния период, се отразиха негативно на качеството на живот".

АА

"След като река Марица извира от планината Рила, тя достига в нашия град след 300-400 километра и преминава през центъра на града. Тъй като обаче дейностите по съхранение в горното течение на тази река, в България, не са свързани с нас, ние не можем да планираме нейния дебит.

Потреблението на вода по течението на реката продължава, нашите фермери използват водата. Но, разбира се, поради изменението на климата, тя намалява с всеки изминал ден, което разбира се създава проблеми".

АА

Агах Коркан, кмет на Караагач сподели, че в региона има около 13 хиляди декара обработваема земя и че тук се отглеждат редица зеленчуците и плодове. "Както знаете, времето започна да бъде изключително горещо напоследък, температурите достигат почти 41-42 градуса. В това горещо време е много естествено водата да се изпарява. Отдавна не е валял дъжд. Гражданите започнаха да изпитват затруднения в напояването, нивата на водата в кладенците им също започнаха да падат. Разбира се, тези хора са земеделци, ако произвеждат, ще спечелят, а ако спечелят, ще спечелят и гражданите."

 

Коркан припомни: "За съжаление, зимата премина без дъжд и сняг. През март и април малко валя дъжд, след което сушата продължи.

Преди 2-3 години река Марица отново пресъхна и имахме същия проблем. Нашите управници тогава обсъдиха с българските власти ситуацията, и съвместно взеха решение, пуснаха вода от язовирите в България, а гражданините в Турция бяха облекчени, като терените ни бяха напоявани.

Сега, би било много добре да се говори с българското правителство по същия начин и да се отпусне малко повече вода от язовирите там."

АА

Явуз Секирден, производител в региона, заяви, че в кладенците, които използват за напояване на нивите си, не е останала вода. "Не можем да черпим вода от кладенците си. Тази ситуация ни засяга много. Стигна се до там, че мислим да издълбаем още по 1-2 метра в кладенците, за да намерим вода. Но това ще увеличи още повече цената ѝ. Аз съм на 72 години, занимавам се със земеделие от около 50 години, но никога не съм виждал суша като тази година. Няма валежи, нито около нас, нито на Балканите, предполагам, че е заради това. Регионът така или иначе не получи достатъчни зимни валежи, освен това почти нямахме зима. Тази ситуация ще се отрази зле на нас икономически и разходите ни ще се увеличат".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ъъъ

Ъъъ

24.07.2023 | 20:54

Този мост е на река Тунджа, това не е Марица. Марица минава покрай Одрин, а не през центъра му както сте писали.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?