Следвайте ни

Невиждана каскада със самолет в тунел подобри рекорд на Гинес СНИМКИ

viber icon

Професионалният състезател и каскадьор Дарио Коста който се смята за един от най-важните пилоти в света отново постигна невъзможното.  

Той подобри световния рекорд за най-дългия полет в тунел, извършен със самолет, преминавайки през два тунела на новоизградената магистрала Северна Мармара в истанбулския квартал Чаталджа.


Коста направи своя отпечатък в световната авиационна история, като премина през тунелите Т1 и Т2 в Чаталджа, съответно за 43 секунди и 44 секунди.


Коста излетя в 06:43 сутринта със специално модифициран състезателен самолет Zivko Edge 540.  

"Полетът бе на разстояние от 2,26 км. Преминавайки през втория тунел със средна скорост 245 км/ч, Коста успя да премине втория тунел с полет на височина по-малка от 1,6 метра. Така Дарио Коста  постави сертифициран рекорд на Гинес“, обявиха от РедБул на официалния си уебсайт.


Един от най-критичните моменти на полета, който изискваше милиметрови фини движения, беше 360-метровото разстояние между тунелите.  

 

„Всичко се случваше толкова бързо, но когато излязох от първия тунел, самолетът започна да се отклонява надясно поради специфичния вятър и в този момент в главата ми всичко се забави“, каза италианският пилот.


„Реагирах и просто се съсредоточих върху това да върна самолета на правилния път, за да вляза в другия тунел. Тогава в съзнанието ми всичко се ускори отново“, отбеляза той.


Дарио Коста завърши безпроблемно изпълнението си и отбеляза успеха си с прочутото си 360-градусово завъртане на самолета.  С това забележително изпълнение Дарио Коста счупи рекорда на Гинес за „Най-дългия тунелен полет със самолет“.
 
"Това беше поредната ми сбъдната мечта. Още от първото стартиране на двигателя знаех че трябваше да свърша тази работа правилно. Следвах всички стъпки, които бях замислил в съзнанието си.", заяви Дарио. 


Той допълни "Този проект беше едно невероятно пътуване. Беше много емоционално. Това не беше само полет, който Дарио Коста взе. Това беше проект, реализиран от 40 души. Нашият упорит труд е възнаграден.  За мен това е доказателство, че можете да мечтаете смело и да успеете, ако положите необходимите усилия."


Пилотът е прекарал ранното си детство, пътувайки из Северна Африка. В страстта си да лети, пилотът направил първия си самостоятелен полет още на 16-годишна възраст през 1996 г.


През целия си живот Дарио се състезава и по-късно преподава пилотаж, в крайна сметка се доразвива в този спорт и става главен инструктор по полети и наземна работа в Аероклуб Милано през 2011 г.


Пилотът, който счупи редица рекорди през последните 10 години, продължава да се впуска в нови приключения и оставя публиката хипнотизирана на Световната серия на Red Bull Air Race.


За да отпразнува поредния си рекорд на Гинес, Дарио Коста вчера прелетя под първия мост на Босфора в Истанбул със своя самолет. За целта бяха взети специални мерки за сигурност и корабния трафик беше спрян за известно време.

Снимки: Анадолска агенция 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?