Следвайте ни

Невиждан температурен рекорд и в Турция

viber icon

Турската северозападна провинция Чанаккале счупи 92-годишен „юнски рекорд за топлина “ с 37,2 градуса по Целзий вчера, по данни от турската държавна метеорологична служба. Последният път, когато провинцията регистрира температура от 36,8 градуса по Целзий, беше на 24 юни 2007 г. „Температурите бяха над 30 градуса по Целзий през последните 10 дни в Чанаккале, така че жителите се стичаха към бреговете, за да плуват, ”, Казаха местните власти. Поради натрупването на слуз в Мраморно море и пролива Чанаккале, жителите предпочитат да плуват в района Асос, туристически център в егейското крайбрежие на провинцията.


„Температурите са високи, но Асос е много приятен. Така че хората предпочитат да идват тук “, каза Айсън Кърташ, хотелски работник в района, пред агенция Демирорен.


Асос е крайбрежно селище на брега на Егейско море, известен също като Бехрамкале или накратко Бехрам, е малък град с богато историческо наследство в околия Айваджък във окръг Чанаккале, Турция. През I век градът е носил името Аполония и е мястото където Аристотел е създал своя академия. 


От 2017 г. Асос разположен сред древни руини е включен в предварителния списък на обектите на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО в Турция


Според държавната метеорологична служба температурите по Егейско и средиземноморското крайбрежие ще бъдат над сезонните норми. 


В курортите Бодрум и Мармарис също в последната седмица бяха отчетени рекордни за сезона 40 градусови температури, обичайни за края на юли и август. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?