Следвайте ни

Невиждан феномен на финландски плаж втрещи света ВИДЕО

viber icon

Ледът има много форми и размери - от огромните айсберги, носещи се из океана и гигантските глетчери в планините, до дребните, микроскопични прашинки, които образуват снежинките. Ледът се образува под най-разнообразни форми, които често впечатляват с красотата си и мащаба си.

Именно такъв леден феномен възхити и озадачи милиони хора по света, след като в интернет се появиха снимки на странното явление, появило се неочаквано на плаж във Финландия.

Десетки метри от плажната ивица на остров Хайлуото се покриха с големи колкото яйце ледени топки. На тях се натъкнал фотографът Ристо Матилда, който се разхождал по плажа Мариянеми заедно със съпругата си миналата събота.

"Това беше удивителен феномен. Имаше снежни и ледени яйца по целия плаж, чак до линията на водата", разказва мъжът пред BBC News.

„Беше изумителна гледка. Не съм виждал нищо подобно, въпреки че живея наблизо от 25 години“, допълва Матилда.

„Ледените яйца“ били с различни размери и били разположени плътно едно до друго. Някои били с големината на яйце, а други с тази на футболна топка.

И макар подобна гледка да не се вижда често, според учените има съвсем логично обяснение за нея.

Причудливата гледка може да изглежда като бойно поле, след сериозна битка със снежни топки, но всъщност има повече общо с градушките, тъй като образуването на тези „ледени яйца“ изисква почти перфектен набор от метеорологични условия.

„Яйцата“ се формират чрез рядък процес, при който вълните на водата мият малки парчета лед, оформяйки ги като топчета.

Според метеоролозите, за създаването на този феномен времето не трябва да е твърде топло, нито твърде студено, да не е твърде ветровито, нито твърде спокойно. На първо място, е нужна сравнително спокойна вода, която обаче трябва да бъде достатъчно студена, за да се образува лед.
Нужни са идеални условия, защото прекалено силният вятър може да възпрепятства оформянето на топките. А ако няма вятър, ледът ще замръзне на брега.

Когато Матила се разхождал по плажа, температурата била минус 1 градуса по Целзий.

Топките обикновено се формират около нещо – слой кал, парче отпадък, малка песъчинка, речен камък или снежен кристал. Докато водата замръзва около тези неща, вятърът ги кара да се въртят и накрая ги оформя като сфери. Те нарастват докато водата не ги изхвърли на брега.

Подобни явления са виждани на бреговете на Сибир, Аляска и дори в езерото Мичиган, когато температурите са падали екстремно ниско.

fakti.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?