3906

Невидим за радарите изтребител завърши успешно втори тестов полет в Турция

Първият прототип на местния турски изтребител от пето поколение "Каан", завърши втория си успешен тестов полет. 

Новината беше обявена от ръководителя на националната агенция за отбранителна промишленост Халук Горгун на 6 май 2024 г. 

„Нашият национален боен самолет излетя от пистата в 08.46 тази сутрин, остана във въздуха 14 минути и достигна височина от 10 000 фута (3 километра)“, отбеляза Горгун в коциалната мрежа X (бивш Туитър).

Първият полет на първия прототип се състоя на 21 февруари 2024 г. В момента се изгражда втори прототип. 

"Каан" е боен самолет от пето поколение, проектиран с характеристики с ниска видимост от радарите, съизмерим с американският самолет Стелт. Планира се да носи оръжия вътре и извън фюзелажа, да има радарна система с активна електронно сканирана решетка (AESA) и усъвършенствани възможности за връзка за данни. 

Програмата за изграждане на изстребител от ново поколение "Каан" има за цел да актуализира флота от изтребители на Турция и да подобри националните отбранителни способности, за да отговори на стратегическите изисквания на турските въоръжени сили. Разработването на Каан TF-X започна през 2010 г., но се сблъска с няколко прекъсвания и забавяния.

Процесът набра скорост през 2019 г., след като Турция беше отстранена от програмата за F-35. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Папуров

Папуров

09.05.2024 | 10:29

Демократите от ДС блокираха интернета, да не може да се гледа парада. Да ви пикая на демокрацията, идиоти! Ама има начин да бъдат прескочени.

Отговори
21 6
Не думай

Не думай

08.05.2024 | 16:19

С Байрактарите видяхме какво се случи в Усрайна.....след няколко месеца изчезнаха. С добро ПВО няма невидим самолет,освен по филмите.

Отговори
33 41
Osman

Osman

09.05.2024 | 14:25

Ганьо,това се отнася за всички самолети. Няма 100% гаранция. Важното е че Турция в една от няколкото страни които правят собствен изтребител. А Булгаристан е сред малкото страни които произвеждат чушкопеци за 3 чушки и в момента разработват за 4

Отговори
31 4
Kresi

Kresi

09.05.2024 | 17:29

Абе османчо как се прави изтребител и то от пето поколение.То нито електроника , а двигателите въпреки че китайците копираха от руснаци и американци пак не можаха двигателите да ги издокарат.А да не говорим за стелт който ни китайци ни руснаци са успели въпреки локуми.И които разтягат.От къде ви копат такива умници бе

Отговори
8 18

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?