Невероятно! Пчели си отвориха бутилка сок ВИДЕО

В Бразилия една жена засне пчели, които успяха да развият капачката на бутилка с газирана напитка, за да стигнат до сладката течност. Невъзможно е да се каже колко съзнателно са действали насекомите, но последните проучвания показват, че пчелите са много интелигентни и са способни например да овладеят основни понятия от математика.

Видеото с необичайното поведение на насекомите си спечели над половин милион гледания в YouTube за няколко дни, пише "Труд".

Видеото привлече вниманието на потребителите на социалните медии, много от които се заинтересуваха наистина ли са достатъчно умни пчелите, за да разберат как да отворят бутилката?

Може би капачката не е била завинтена твърде плътно и пчелите случайно са успeли да го отвъртят. Невъзможно е да се каже колко съзнателно са действали насекомите, но последните проучвания показват, че пчелите са много интелигентни за такива мънички същества и са способни например да овладеят основни понятия от математика.

И така, през 2019 г. учени от университета в Мелбърн установиха, че пчелите могат да броят. Преди това те установиха, че понятието нула е познато на пчелите.

Учените показаха на пчелите две карти, на които бяха изобразени различен брой предмети. Като летяха до там, където имаше по-малко предмети, пчелите получаваха награда под формата на сладко. Ако летяха към картата с повече предмети, зад картата ги чакаше горчивия хинин. В резултат на това насекомите в 80% от случаите летяха натам, където имаше по-малко предмети.

След това условията на експеримента се усложниха: пчелите трябваше да летят или до напълно празна зона, или до зона, където имаше от един до шест обекта. Оказа се, че дори в този случай пчелите осъзнават, че отсъствието на предмети означава „по-малко“.

Това изненада изследователите, защото в мозъка на пчелите има по-малко от един милион неврони, докато в човешкия мозък има около 86 милиарда.

Любовта на пчелите към сладкото е добре известна, но проучване от 2016 г. разкри повече за причините на тази любов - оказа се, че сладката вода предизвиква усещания в пчелите, които са близки до тези, каквито е например оптимизма при хората.

Изследователите обучават 24 пчели, за да свързват определените локации и цветове на цилиндрите с чиста или подсладена вода. След това бутилките бяха затворени и на половината от пчелите беше дадена солидна порция от сладка вода и беше измерено времето, необходимо за да стигнат до отделен контейнер, разположен между двата затворени цилиндъра и маркиран с подобен цвят на техния, за да бъдат объркани пчелите и да не им е ясно дали ще намерят контейнера със сладка или обикновена вода.

Пчелите, получили предварителна дозата от захар, влязоха по-бързо в контейнера, сякаш бяха сигурни, че вътре ги чака лакомството.

За да проверят дали сладкото помага на пчелите бързо да се избавят от последиците от стреса, изследователите симулираха атаката от хищни насекоми, като хващаха внимателно пчелите със специален капан - така паяците задържат плячката си, от която пчелите често излизат победители.

Пчелите, които преди това са получавали сладката вода, са се връщали в хранилката 4 пъти по-бързо от тези, които не са я получавали.

В същото време се оказа, че ако на пчелите се даде препарат, който блокира производството на допамин, и свързан с работата на системата за награди, разликата между поведението изчезва. Това предполага, че ефектът е постигнат именно благодарение на допамина, който кара насекомите да имат подем в настроението.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?