Следвайте ни

Невероятно: Кърмят бебетата в Турция средно по 17 месеца

viber icon

Майките в Турция обикновено кърмят бебетата си в продължение на 17 месеца, сочат данните, събрани от изследване на здравното министерство на страната.

Министерството установи, че 96,5% от всички деца, родени в Турция, се кърмят.

Изследването на министерството отбелязва, че неадекватното и небалансирано хранене влияе негативно на физическото, социалното и психическото развитие на бебетата и децата, а оттам и на икономическото и културното развитие на обществото.

Проучванията, проведени върху кърмата през последните 30 години, разкриват, че майчиното мляко е уникален източник на хранене. Поради тази причина той отново набира популярност сред майките.

В резултат на успешното изследване броят на бебетата, кърмени изключително с кърма, се е увеличил в Турция. Тъй като 96,5% от всички деца, родени в Турция, са били хранени изключително с кърма, средната продължителност на кърменето се е увеличила до 17 месеца.

Всяка година на 1-7 август Турция отбелязва Световната седмица на кърменето, за да повиши осведомеността относно кърмещите деца. В усилията си да се подчертае значението на въпроса и да се повиши обществената осведоменост в Турция, през седмицата се провеждат различни дейности и обучения.

Според УНИЦЕФ смъртността сред децата, които не са кърмени, е четири до шест пъти по-висока от тези, които са. Също така, СЗО заявява, че ако процентът на кърмещите жени е по-висок, тогава над 800 000 бебета могат да бъдат спасени годишно.

Бебетата трябва да се хранят само с кърма - дори без вода - през първите шест месеца и да продължават да кърмят до навършване на две и повече години, дори ако започнат да консумират твърда храна след шест месеца.

Колкото по-дълго се кърми бебето, толкова повече имунната му система укрепва. За жалост обаче процентът на продължително кърмещите майки в България е нисък”, твърди доц. Ваня Недкова, председател на Националния комитет по кърмене. Наблюденията й са подкрепени и от последните проучвания, които показват, че при изписването си от родилния дом 91% от новородените българчета се кърмят, на втория месец обаче този процент спада на 66. При 3-месечните бебета процентът на изключително кърмените (без даване на вода и без заместител на кърмата) е едва 14.6, а 50.8% са на смесено хранене (майчино мляко плюс заместител).
Изводът е, че на мнозинството от майките не им липсва желание, но след старта много от тях се сблъскват с трудности, които не успяват да преодолеят. Сред главните призвани да мотивират кърмачките и да ги уверяват, че усилията си струват, са лекарите. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?