1553
Следвайте ни

Невероятно! Как корабът на НАСА докосна Слънцето

viber icon

Соларната сонда "Паркър" навлезе в атмосферата на Слънцето и така постави нова страница в космическата история на света. Корабът на НАСА пътува в Космоса повече от три години, приближавайки се постепенно до нашата звезда, за да научи повече за произхода на слънчевия вятър.

Космическият апарат прелетя през короната на Слънцето, горната атмосфера на звездата, вземайки проби от частици и магнитни полета там. От НАСА  нарекоха важното събитие "гигантски скок за науката за Слънцето". Тъй като слънчевата активност има голям ефект върху живота на Земята, от генериране на полярни сияния до застрашаваща инфраструктура като спътници, учените искат да знаят повече за Слънцето и да правят по-добри прогнози за космическото време.

Наблюденията показват, че космическият кораб е успял да влезе в слънчевата атмосфера, или короната, за пръв път след няколко неуспешни опита по-рано през годината.

"Докосването на Слънцето от соларната сонда "​Паркър" е велик момент за науката за Слънцето и наистина забележителен подвиг", изтъкна Томас Зурбухен от дирекция "Научни мисии" на НАСА. "Това важно събитие не само ни предоставя по-задълбочени прозрения за еволюцията на Слънцето и неговото въздействие върху нашата Слънчева система, но така ще научим и повече за останалите звезди", допълни Зурбухен. 

Тъй като сондата продължава да лети спираловидно към Слънцето, тя в крайна сметка ще се доближи до 8,86 слънчеви радиуса от повърхността. Следващото <210> прелитане по-близо до нашата звезда е насрочено за януари 2022 година и  вероятно ще отведе "Паркър" отново в короната.

Слънчевата сонда "Паркър" беше изстреляна през 2018 г. и започна да обикаля все по-близо и по-близо до Слънцето. Учените, включително и астрофизикът, на когото е кръстен космическият кораб - Юджийн Паркър, искат да отговорят на фундаментални въпроси за слънчевия вятър. 

Короната на Слънцето е много по-гореща от действителната повърхност на звездата и космическият кораб може да даде представа защо това е така. Короната е 1 000 000 градуса по Келвин (999 982.2 градуса по Целзий) в най-горещата си точка, докато повърхността е около 6000 келвина (5726.7 градуса по Целзий).

Сондата вече разкри изненадващи находки за Слънцето, включително откриването през 2019 г. на магнитни зигзагообразни структури в слънчевия вятър, наречени превключвания. Сега, благодарение на последния близък подход на „Паркър“ към Слънцето, космическият кораб помогна на учените да определят, че тези превключвания произлизат от слънчевата повърхност.

Сондата тежи около 7000 килограма, има размерите на малък автомобил и е защитена с карбонова броня с дебелина почти дванадесет сантиметра. Трябва да издържи на повече топлина и радиация, отколкото която и да е друга ракета преди нея. Планира се мисията да продължи до 2025 г. и дотогава тя трябва да отговори на два основни въпроса: Защо атмосферата на Слънцето става толкова по-гореща, колкото повече се отдалечавате от звездата? Повърхността е гореща само 5500 градуса, докато в короната температурата достига до 5,6 милиона градуса. И до днес изследователите не знаят защо това е така.

 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?