Следвайте ни

Невероятна находка: Откриха оригинално писмо в бутилка от Титаник СНИМКА

viber icon

Съобщение в бутилка на 105 години хвърли в недоумение учени и експерти. Смята се, че писмото е било хвърлено от палубата на Титаник часове преди потъването на кораба, пише в. Sun.

Интригуващата бележка е от 13 април 1912 г. и е подписана от 12-годишната Матилд Лефевр, която е била пътничка от трета класа на обречения кораб.

Написаното в нея гласи: „Хвърлям тази бутилка в морето в средата на Атлантическия океан. Трябва да пристигнем в Ню Йорк след няколко дни. Ако някой я намери, кажете на семейство Лефевр в Лиен."


 


 

Малко преди полунощ на следващия ден "непотопяемият" кораб се удря в айсберг и потъва, разцепен на две, погубвайки повече от 1500 души, сред които и французойчето.

Писмото на 12 годишното момиче бе намерено на един от местните плажове в канадската провинция Ню Брансуик.

Както бутилката, така и нейното съдържание са перфектно запазени.

Находката е проучена в Лабораторията по археология и наследство на университета Римуски в град Квебек.

По време на инцидента авторката на писмото е била на 12 години и пътувала от родния си град Левен във Франция, за да се събере с бащата на момичето в САЩ.

Заедно с момичето на борда на „Титаник“ пътували и нейният брат и двете ѝ сестри. По време на корабокрушението никой от тях не е останал жив.

Учените са установили, че хартията и мастилото наистина са на повече от 100 години. Експертът Манон Савард е сигурен, че писмото е истинско, пише fakti.bg.

Друг експерт, Никола Бодри, не е сигурен в автентичността на писмото, тъй като начинът на писане се различава от този от онези години.

Експертите също се съмняват в това, че бутилката е можела да доплава от Атлантическия океан до бреговете на Канада, вероятността за подобно нещо е 1 на 100 хиляди.

След като изследвали писмото, учените го върнали на семейство Диеп. Все още не е известно дали ще го пуснат на търг или ще го запазят за спомен.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?