2374

Невъзможно спасяване? Адът в "Азовстал" дойде с фосфорни бомби ВИДЕО

За първи път руските военни са хвърлили фосфорни или запалителни бомби над завод "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи съветникът на кмета на града Петр Андрюшченко.

"Мариупол. Азовстал. Отново - от небето, морето, земята. Вчера окупаторите за първи път използваха запалителни или фосфорни бомби срещу защитниците на Мариупол (заключението ще оставим на специалисти)", отбелязва Андрюшченко.

По думите му самите нашественици твърдят, че са използвали запалителни снаряди 9М22С с термитни заряди. Температура на горене - около 2-2,5 хиляди градуса по Целзий. Огънят е почти невъзможно да бъде спрян.

"Адът дойде на земята. В „Азовстал“. Невероятно е как се държат нашите защитници", добави той и публикува видео от Азовстал.

Както съобщава УНИАН, след евакуацията на цивилни от катакомбите на „Азовстал“ в Мариупол руските войски не спират да се опитват да превземат завода, където се защитават украинските бойци. Окупаторите извършват ракетни удари на територията на завода и извършват щурмови действия с артилерия и танкове.

По думите на президента Володимир Зеленски за спасяването на украинските военни в „Азовстал“ са привлечени влиятелни посредници и държави. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна твърди, че операцията по деблокиране на завода ще изисква значителни усилия и голям брой войски.

На 11 май вицепремиерът Верещук заяви, че на територията на Азовстал може да има още около хиляда бойци, като половината от тях са тежко ранени. На 14 май тя съобщи, че се водят преговори за освобождаване само на 60 тежко ранени бойци. , припомня Actualno.

На 13 май Зеленски обяви, че Украйна предлага на Русия различни механизми за извеждане на украинските бойци от завода с руския президент Владимир Путин, президентът на Финландия ще говори за това. Става дума за спасяване на живите и изнасяне на телата на мъртвите.

Междувременно Турция изяви готовност да евакуира по море ранените украински бойци и цивилни от завода "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи официалният представител и главен съветник на президента на Турция Ибрахим Калън в събота, 14 май.

„Нашият кораб е готов да тръгне и да достави ранените войници и други цивилни в Турция“, заяви той.

Калън добави, че Анкара предлага да ги изпрати по суша до пристанището в Бердянск, където ще бъдат взети от турски кораб и превозени до Истанбул. Съветникът на турския президент подчерта, че тази инициатива вече е била обсъждана с украинския президент Зеленски. Москва обаче не е съгласна с това, цитира думите на Калън РИА Новости.

На 12 май зам.-командирът на полка „Азов“ Святослав Паламар, заяви, че в момента на територията на завод „Азовстал“ се намират 600 тежко ранени бойци.

По думите му Киев трябва да „направи невъзможното“, за да ги спаси. Заместник-командирът на батальона счита за неизпълнима заповедта за поддържане на отбраната при сегашните условия. На 14 май Паламар обърна внимание върху тежката съдба на другарите си, блокирани в подземията на завода. По думите му там няма вода, налага се да се филтрира и преварява, когато има такава възможност. С храната е още по-тежко.

„Ще го кажа така: скоро ще ловим врани и гълъби, за да изпълним заповедта на нашето висше командване“, казва Паламар в ефира на лвовския телевизионен канал NTA.

По думите му азовците сега дишат трупни отрови: „Навън е топло. В завода и около него има много трупове както на украински войници, така и на цивилни. Те се разлагат. Плюс постоянен дим, бомбардировки, липса на хигиенни продукти.”

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Пешо

Пешо

15.05.2022 | 16:02

Да вдигат ръчички и да излизат. Да им се отворят досиетата, да бъдат съсъдени с канадските генерали в Донбас. Там има още смъртна присъда.

Отговори
12 2
Нали Бя Чифути

Нали Бя Чифути

15.05.2022 | 15:52

Магарица или чифутската Мекица скоро със Джипчетата шъ съ изнасят на майка си утката Въпроса е да им знаем дестинацията за която ща фърчат Джипчетата тук а чифутската им пасмина може и малко мъртва Нали

Отговори
3 2
Предлагам

Предлагам

15.05.2022 | 15:19

В знак на траур, в редакцията на Магарица, да се сложи флаг на Азов и да се дарят по 5 заплати за каузата Украйна. Пари има в наличност,по програмата СМРАД медии в помощ на Зеленски.

Отговори
7 3
Браво,прошка няма

Браво,прошка няма

15.05.2022 | 15:13

Това са терористи и военно-престъпници. Какво очакват, Ердоган да ги спаси.

Отговори
9 3
Тъ така

Тъ така

15.05.2022 | 15:12

Ааауууууу Ки зли руснаци И Ки добри чифути Я га вадим гадта из под земята направо ги душим и давим Ама изкача гадината Изкача добрата гадина ве И после трепане ви казвам Трепане на гадини Добри гадини Има ли И аз ги вадим из под земята

Отговори
7 3
соросояди и украфейкъри си плюят в устите

соросояди и украфейкъри си плюят в устите

15.05.2022 | 15:11

Щом и Актуално цитират, където колумнист беше украфила Зайо Цицин, известен повече, че източи БНТ за тъпия сериал "Четвърта власт", значи всичко е "вярно и точно"!

Отговори
4 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?