Следвайте ни

Нетърпеливи! Два милиона турци щурмуваха егейските курорти

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

През последните три дни от големите градове на Турция, се наблюдава изключително движение, предимно в посока южните области на страната, присъщо за официалните празници. Вследствие на премахването на ограниченията за пътуване между големите градове в Турция, около 2 милиона души се втурнаха по пътищата на страната.

Правителството отслаби ограниченията за придвижване от 1 юни като част от постепенния процес на нормализиране. 

Ресторанти, кафенета, фитнес зали, спортни площадки, детски ясли, молове, музеи и много други бизнеси отвориха врати отново за клиенти. 

Възобновени бяха вътрешните полети, движението на скоростните влакове и междуградските автобуси. Това беше облекчение за хората в повече големи градове, особено в Истанбул, Анкара, Бурса и Измир, където милиони бяха ограничени по домовете си. До края на миналият уйкенд, хората от тези градове бяха принудени 9 поредни уйкенда и някои съпътстващи ги празници да стоят принудително по домовете си, но от понеделник милиони граждани се качиха на автобуси, самолети или с колите си буквално се втурнаха към ваканционни курорти или към родните си градове, за да посетят своите роднини.

Според разследване на турските медии, хората пътуват предимно до градове в Егейския и Средиземноморския регион, където се намират популярните курортни градове Бодрум, Чешме, Мармарис, Анталия и Алания. Конвои от превозни средства бяха видими извън Истанбул и Анкара, след като милиони хора трябваше да прекарат Рамазан Байрам в края на май у дома, тъй като имаше пълна забрана за излизане от домовете. 

Тази година има тенденция да се търсят повече самостоятелни вили или апартаменти прод наем в южните крайбрежни райони на Турция. Цените на наемите там са се увеличили драстично в сравнение с миналата година. 

Турското Черноморие, един друг притегателен район за редица турци от големите градове, тъй като някои предпочитат да ходят в по-малки населени райони, далеч от претъпканите туристически райони и големите градове с по-висок риск от заразяване.

Екипи на полицията и жандармерията имат редица контролно-пропускателни пунктове по пътищата в страната, като във всеки град пътниците се допускат само след измерване на телесната им температура. Тези с висока температура и признаци на Covid-19 се насочват към най-близката болница.

Турция вече леко отслаби ограниченията за пътуване от 21 май за гражданите над 65 години и хората с хронични заболявания, които вече близо 3 месеца нямат право да напускат домовете си. Сега те след специално разрешение от областната управа и личния лекар могат да отидат до вилите си или по родните места, но при условие, че ще останат там поне месец и пак ще са принудени да не излизат от адреса, където отиват. Вследствие на което повече от 910 000 души също вече отпътуваха за други градове.

Въпреки че бяха премахнати ограниченията за пътуване в Турция, 58 населени места все още остават под карантина и жителите нямат право да напускат.
Тенденцията за намаляване на броя на новозаразените и на починалите в Турция продължава.


"Не очакваме втора вълна на коронавирус", каза здравният министър Фахреттин Коджа, тази вечер на пресконференция в Анкара. Министърът добави, че нормализирането продължава по план и предпазните мерки са жизненоважни. "Борбата ще продължи, докато не бъде изписан последният случай", каза той.
Министърът каза още, че работният процес на болниците в страната също се връща към нормалното, като предпазните мерки остават. "Днес са проведени рекордно 52 305 теста, като 867 са новите вирусоносители, а 24 са загиналите днес. Общият брой на възстановените пациенти вече надхвърли 130 000", добави министър Коджа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?