4020

Нещо нечувано и невиждано се случва в магазините в Германия

Сирената и пържолите на щанда са подсигурени с магнити срещу кражба, пакетите кафе са празни и само маркират наличието на стоката, дори върху опаковките с тоалетна хартия са залепени сигнализиращи етикетчета.

Подобни новини идват и от магазини в САЩ и Великобритания. Там рязко са се увеличили кражбите в магазините, а редица наблюдатели смятат, че причина са растящите всекидневни разходи и инфлацията. Началникът на веригата британски магазини John Lewis дори нарича случващото се "епидемия от кражби" пред Би Би Си. Инфлацията ли предизвиква кражбите?

Франк Хорст от институт за търговски проучвания в Германия казва, че миналата година кражбите в магазините в страната са се увеличили.

За миналата година, когато се надигна инфлацията, Франк Хорст констатира повишение с 12% в загубите при преброяване наличностите и 30% ръст на сигналите за кражби. Според него обаче този ръст не се дължи (само) на инфлацията.

Хорст припомня, че предишните две години преминаха под знака на ограниченията, свързани с пандемията, и хората много по-малко ходеха по магазините, а голяма част от тях дори бяха затворени. Той признава, че ръстът на цените може да подтикне повече хора да крадат от щандовете по магазините, но пояснява, че този ефект евентуално ще бъде отразен едва в изследването догодина. Няма доказателства, че кризите водят до повишение на кражбите Икономически трудните времена не водят автоматично до повече кражби в магазините, но според експерта в Германия вече има индикации, че високата инфлация предопределя не толкова честотата на кражбите, колкото техните обекти: "В момента установяваме нова тенденция при кражбите на хранителни стоки. Крадат се продукти, които доскоро не бяха в полезрението на крадците.

Експертът изброяват част от тези продукти: сирене, месо и месни изделия, колбаси, но също и масло. "Наистина излиза, че има връзка с инфлацията и ръста на цените при тези продукти. Че все повече хора ги крадат, вместо да си плащат за тях", казва Хорст. С други думи, според експерта във времената на инфлация хората крадат не повече, а други стоки. Новият обект на желание за крадците се оказват основните хранителни продукти.

В САЩ и Обединеното кралство вече се взимат мерки. Положението в Германия не може да се сравнява със ситуацията във Великобритания и САЩ. Когато се разглежда въпросът за кражбите по магазините, роля играят редица различни фактори. В САЩ например важна роля играе свързаната с наркотиците престъпност: организирани банди обират аптеки и дрогерии, за да набавят съответните упойващи вещества.

В момента супермаркетите и търговията на дребно в САЩ и във Великобритания интензивно се оборудват. Увеличава се видеонаблюдението, персоналът се обзавежда с малки подвижни камери, въвеждат се проверки, на полицаите и на охраната се предлага безплатно кафе. Разбира се, това струва пари, в резултат от което стоките ще поскъпнат още повече за крайния потребител, анализира Дойче веле.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
DoctorX

DoctorX

08.10.2023 | 20:46

Нищо общо с действителността. Всички вериги магазини в Германия имат просто-о-о рно място за всякакъв вид стоки. И като застанеш пред щанда пред теб се открива една гледка от примерно 20-30 вида от продукта който търсиш. Обаче има една много важна подробност - всички продукти са качествени и оригинални И даже цените са по-ниски отколкото в България!

Отговори
16 1
Анонимен

Анонимен

08.10.2023 | 11:00

12% инфлация в шебания булгаристан инфлацията надмина 100%

Отговори
24 3
Лили

Лили

08.10.2023 | 08:12

Ами това е,защото купувачите смятат,че са окрадени от търговците,с ежедневната повишение на цените.Свалете ги и тогава ще се види има ли кражба.

Отговори
24 2
Много

Много

08.10.2023 | 07:36

роме в таз Германия разбираш ли!

Отговори
21 4
Ебачев

Ебачев

08.10.2023 | 02:50

Пълна лъжа е тази статия . Минимум 4 пъти в месеца пазарувам в Германия и освен на скъпия алкохол на нищо друго няма магнити срещу кражба .

Отговори
31 2
Данаил

Данаил

07.10.2023 | 20:45

Абсолютно глупости. Никъде по магазините няма подобно нещо.

Отговори
35 5
Анна

Анна

07.10.2023 | 15:52

Глупостите.Не съм виждала това в магазините.

Отговори
43 3
Живея в Германия

Живея в Германия

07.10.2023 | 12:39

Няма такова нещо,само на скъпи обувки и алкохол, нещо не сте информирани.

Отговори
46 5
Мария

Мария

07.10.2023 | 11:09

Това вероятно се отнася за местата,населени с поврче мигранти,които Меркел любезно покани.

Отговори
84 7
Марин

Марин

07.10.2023 | 11:07

Путин ли е виновен или цяла Русия?

Отговори
54 19
Путин!

Путин!

07.10.2023 | 22:30

Не можем да виним един народ заради лудостта на един диктатор и тиран, и гладната шайка около него!!!

Отговори
13 26

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?