1553

Неописуема трагедия! Десетки бежанци се удавиха край бреговете на Африка

Повече от 60 души са загинали, след като лодка с мигранти от Сенегал беше открита край островите Кабо Верде в Западна Африка, съобщи Международната организация по миграция (МОМ) в сряда. Шестдесет и трима души се смятат за загинали, докато 38-те оцелели включват четири деца на възраст от 12 до 16 години, каза говорителят на МОМ Сафа Мзехли пред АФП.

Дългият дървен риболовен кораб, известен като “пирога“, беше забелязан в понеделник в Атлантическия океан на около 150 морски мили (277 километра) от остров Сал в Кабо Верде, каза полицията. Испанският риболовен кораб, който го е видял, е предупредил властите на Кабо Верде.

Архипелагът Кабо Верде се намира на около 600 километра (350 мили) от брега на морския миграционен път към испанските Канарски острови - врата към Европейския съюз. Службите за спешна помощ извадиха останките на седем души, каза Msehli пред AFP, докато други 56 души се смятат за изчезнали.

„Като цяло, когато се съобщава за изчезнали хора след корабокрушение, те се смятат за мъртви“, каза тя. Лодката напуснала сенегалското рибарско селище Фасе Бойе на 10 юли със 101 души на борда, съобщи външното министерство на Сенегал във вторник, позовавайки се на оцелели. С изключение на един човек от Гвинея-Бисау, всички са били сенегалци.

Властите за момента не казват какво се е случило с лодката, след като е потеглила. Абду Карим Сар, офицер от местната асоциация на рибарите CLPA, каза пред AFP: „Всички изчезнали са мъртви“.

Опасен маршрут

Сенегал вече се справи с няколко подобни трагедии през последните години. Кабо Верде се намира на един от морските миграционни пътища, използвани от хиляди африканци, бягащи от бедността и войната към Европа. Много от тях се стремят да стигнат до испанските Канарски острови, един от най-опасните маршрути, като често използват лодки „пироги“, които са твърде уязвими от капризите на времето.

Около 90 мигранти от Сенегал, Гамбия, Гвинея-Бисау и Сиера Леоне трябваше да бъдат спасени в моретата край Кабо Верде през януари тази година. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Единият върви та лъже, другият подире му - маже!

Единият върви та лъже, другият подире му - маже!

17.08.2023 | 13:04

Ако питате фашингтонските лъжци и мошеници, Путин ще да е виновен за войните и бедността в този край на света, принудили хората да рискуват своя живот и живота на децата си за да достигнат до този трагичен край!!!

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?