Следвайте ни

Неочаквана полза от пандемията за морските костенурки

viber icon

Най-после нещо добро произлезе от пандемията на коронавируса за морските костенурки. Броят на гнездата им се удвоиха, защото плажовете останаха празни и хиляди техни новородени се отправиха към морето тази година без препятствия. 

Колкото по-малко хора са на плажа, толкова по-добре за морските костенурки  Карета Карета (Caretta caretta) , чиито гнезда осейват средиземноморските брегове на Турция. Тази година по-малко хора посетиха плажовете, заради ограниченията и страха от COVID-19. Така костенурките необезпокоявани, удвоиха броя на гнездата, а успешно стигналите до морето малчугани-костенурки, е достигнал най-високото си ниво за последните години.

Зоните, осигурени за опазване на морските костенурки, отчетоха 199 096 новоизлюпени костенурки в 4785 гнезда. През миналата година от 2 266 гнезда 93 987 костенурки се излюпиха и стигнаха до морето.

През последните три десетилетия Турция засили усилията си за опазване като част от международен договор, подписан за опазване на морския живот и бреговете на Средиземно море. Пет плажа с места за гнездене от общо 22 подобни плажа са под специална защита. Министерството на околната среда и градоустройството контролира опазването и проследяването на костенурките и от 2016 г. насам успява да увеличи броя на местата за размножаване на тези плажове. През 2016 г. имаше само 2250 гнезда, а само 91 242 бебета костенурки успяха да стигнат до морето.

В южната провинция на плажовете Белек и Патара в Анталия в 14634 гнезда са излюпени над 146 000 костенурки. В Далян и бреговете Фетийе, Гьоджек в район Мугла, западно от Анталия, се излюпиха 41 000 морски костенурки от близо 900 гнезда. Още 9 246 костенурки се появиха от 268 гнезда в делта Гьоксу в южната провинция Мерсин.

Морските костенурки Карета Карета гнездят по плажовете на Турция от векове, като експерти твърдят, че по-чистите морета помагат за тяхното опазване. В опит да разберат по-добре рисковете, пред които са изправени костенурките в морето, те са маркирани с микрочипове, за да проследят пътуването си. “Ликия” е една от костенурките, която е изминала най-голямо разстояние, като последните открития показват, че костенурката е засечена на около 1747 километра (около 943 морски мили) в Мисрата, Либия. „Кадрие“, друга костенурка, освободена от брега на Белек, изминала 700 километра, достигайки гръцкия остров Сария. 

Морските влечуги, произхождащи от океаните и Средиземно море, са застрашени поради редица фактори, включително нелегални риболовни съоръжения, крайбрежно застрояване и контакт с хората. Хищници като птици, раци и риби също представляват риск за животните. Ключова причина за степента на оцеляване на вида е минимален контакт с хората. Експертите настояват обществеността да не уврежда гнездата им, като изравнява пясъци или излива вода в райони, където са разположени гнездата. Тъй като костенурките може да поглъщат рибни куки и пластмасови отломки, повече от половината от нараняванията им се нанасят от хора - обикновено чрез удари по главата с гребла на лодки. Рибарите често са виновни, тъй като костенурките причиняват скъпи щети на мрежите им.

Морските костенурки Карета Карета са най-големите живи морски костенурки с твърда черупка и имат среден живот от 30 до 80 години в дивата природа. Костенурките достигат до повече от половин метър и тежат до 80 килограма. Общият им брой е неизвестен, но някои популации в Тихия и Индийския океан са критично ниски, докато мерките за опазване укрепват присъствието им в Средиземно море, твърдят екологични групи. Изменението на климата също е повлияло на популациите им. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?