Следвайте ни

Неочакван развой в битката за Космоса: Русия и САЩ обединяват сили срещу Китай?

viber icon

Руският ултравиолетов космически телескоп Spektr-UF ще излезе в орбита точно когато приземяват "Хабъл" 

С Москва си сътрудничим в астронавтиката още от 1975-а, въпреки Студената война, каза шефът на НАСА

 

Научно-производствена асоциация "Лавочкин" е получила договор от почти 3,7 милиарда рубли от Роскосмос за създаването на руския ултравиолетов космически телескоп Spektr-UF.  Научно-производствената асоциация планира да завърши работата по създаването на космически телескоп до края на 2025 година. Преди това, през 2016 г., за изследователска работа по този проект бяха отпуснати 2,9 милиарда рубли.

През 2019 г. стана известно, че "Роскосмос" реши да намали няколко пъти планираното по-рано разпределение на средствата за подготовката и изстрелването на руския космически телескоп Spektr-UF. Предполагаше се, че поради значително (15 пъти) намаляване на бюджета за космическата индустрия изстрелването на телескопа в Космоса, според ръководителя на проекта Борис Шустов, ще стане невъзможно преди 2025 година. Новото финансиране обаче ще даде възможност на Русия да ускори работата си по извеждането в орбита на Spektr-UF.

Новината предизвика сериозни сътресения в световната космическа общност, тъй като функциите на руския телескоп Spektr-UF са абсолютно идентични с гордостта на американската космонавтика - "Хабъл", който вече 31 години е в открития Космос и се очаква след около 5 години да бъде приземен. Медиите зад океана твърдяха, че ударното финансиране за собствения им телескоп от страна на Русия точно сега се дължи на дискусията, която тече в САЩ.

Ръководителят на американската Национална администрация по аеронавтика и Космос (НАСА) Бил Нелсън обаче побърза още в сряда да опровергае тази информация. Той заяви, че САЩ са в космическа надпревара с Китай и считат за партньор Русия. Нелсън припомни, че САЩ започнаха да си сътрудничат със СССР през 1975 г. в рамките на програмата "Союз-Аполо", въпреки Студената война. Доброто партньорство продължило с Русия и след разпадането на СССР.

По думите на Нелсън притеснение за Америка представлява единствено космическата програма на Китай. И не от гледна точка на конкуренция, а защото според НАСА в Пекин не развиват астронавтиката, а създават военна космическа програма. "Те са агресивни, добри са в това, но бих искал да направят това, което Съветският съюз направи навремето по отношение на гражданската космическа програма, бих искал да си сътрудничат със Съединените щати и да бъдат прозрачни", призова Бил Нелсън.

През 2020 г. американското министерство на отбраната представи нова "Космическа стратегия за отбрана", предназначена да "служи като пътна карта за натрупване на военна космическа мощ на Вашингтон". Русия и Китай са определени като основни съперници на САЩ. Космическото пространство в близост със Земята се превърна в ключова арена за потенциални конфликти в ерата на голяма конкуренция между водещите държави.

Документът определя текущата стратегическа ситуация в околоземното пространство, векторите на движение и целите, които САЩ се опитват да постигнат. Начините, по които ще го направят, както и какви средства са необходими за решаване на задачите.

Доказателства за сближаването на космическите програми на САЩ и Русия идват от няколко месеца. По-рано този месец експерти от "Роскосмос" направиха предложение за създаване на атомна електроцентрала на бъдещата руска база на Марс за снабдяване на инфраструктурата с електричество. От НАСА пък приветстваха идеята и обявиха, че вече работят с руските си колеги по технологии, с които ще може да се произвежда електричество на Марс.

20 млрд. долара трябват на Мъск за Starlink

Главният изпълнителен директор на Tesla и основател на SpaceX Илън Мъск заяви, че проектът му за сателитна група около цялата Земя, известен като Starlink, се нуждае от инвестиция между 20 и 30 млрд. долара, за да продължи съществуването си по план. Без да разкрива подробности, той също каза, че Starlink има две доста сериозни партньорства с големи телекомуникации в САЩ.

Припомняме, че през май, SpaceX изстреля ракетата Falcon 9 в събота с 52 микросателита Starlink, както и два сателита от други компании Tyvak и Capella Space. SpaceX са изчислили, че изстрелването на общо 11 000 сателита и пускането им в експлоатация ще струва 10 милиарда долара.

През май 2019 г. в Космоса бяха изстреляни първите 60 Starlink. Всеки един от сателитите тежи 227 кг, като разполага с множество антени и една слънчева решетка. Досега над 1000 от малките сателити са изпратени в Космоса, но не е ясно колко от тях понастоящем работят.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?