Следвайте ни

Необичайните великденски традиции по света

Унгария е един от фаворитите в тази класация с може би една от най-шантавите традиции. "Пръскане" е обичай, който унгарците изпълняват в понеделник след Великден. По време на този ритуал ергените пръскат с парфюмирана вода главата на нищо неподозираща млада девойка и в замяна искат целувка от нея. Навремето старите унгарци са вярвали, че тази вода има прочистващ, лечебен ефект.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Швеция  Ако си мислите, че Хелоуин е в края на октомври, то значи не сте ходили в Швеция около Великден. Именно тогава децата се обличат като великденски вещици. А за по-автентичен вид малчуганите носят дълги поли, шарени шалове на главите и боядисват бузите си в червено. Разбира се, няма как да се мине и без задължителното обикаляне от къща на къща, по време на което децата разменят рисунки срещу лакомства. Познато, нали? Този обичай е познат и в други скандинавски страни, сред които и Дания.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Корфу, Гърция Знаем за страстта на гърците да хвърлят чинии с повод и без повод, но явно това не е единствената посуда, която обичат да трошат. Сутринта на Велика събота тези мили хора започват да хвърлят от прозорците и балконите си глинени съдове под формата на гърнета, саксии и т.н. И ужасно се забавляват, наблюдавайки зрелището.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според някои хора чрез този ритуал жителите на Корфу приветстват пролетта и новото начало, а според други тази традицията крие своите корени във Венеция, където в новогодишната нощ хората изхвърлят всички ненужни стари вещи. Аз обаче бих казала само едно: "Алоу! Защо през прозорците?! Това си е опасно!" Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В Чехия на Светли понеделник мъжете пошляпват жените с камшичета, направени от върбови клонки и украсени с панделки. Според легендата върбата е първото дърво, което разцъфва през пролетта и така би следвало клонките да прехвърлят виталността си върху жената. Това, разбира се, трябва да е забавна игра и да не причинява болка.

Снимка: pragueurbanadventures.com

На Бермудите местната великденска традиция е свързана с пускане на хвърчила. Хората хвърлят доста усилия в изработката на уникални хвърчила от дървени летви и цветна хартия, а освен това се състезават и за най-оригинален дизайн. Към хвърчилата прикрепят и специална хартия, която издава много специфично жужене, познато като звука на бермудския Великден. Така всички се събират традиционно на Подкова Бей Бийч за годшишния фестивал на хвърчилата на Разпети петък.

Норвегия има доста странна традиция - за норвежците великденските празници са време за кримки. Съвсем сериозно. По това време всички телевизии се надпреварват да излъчват криминални филми и сериали. Тази традиция е толкова популярна, че дори кутиите за мляко са с напечатани кратки криминални истории. Хората използват празниците, за да избягат в някоя горска хижа и да се отдадат на криминалния маратон по телевизиите или пък да се насладят на някой детективски роман. Освен това, по време на цялата Страстна седмица всичко затваря. С други думи - децата не ходят на училище, родителите не ходят на работа, магазини, аптеки - всичко е затворено.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Източник: Дир.бг

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?