3906

Необичаен вид лале, символ на тъгата и ината, отглеждат в Одрин

Догодина ще можем да го видим в градините около джамията Селимие

Започна работа по отглеждането на "обърнатото лале", което се смята за еднин от символите на Одрин. 

Изследователският институт по градинарство в града засади обърнати лалета в пробната градина в Караагач, за да възстанови традицията и да отгледа обърнатото лале, един от символите на града. Засадените  растения започнаха да цъфтят с настъпването на пролетта.

АА

Обърнатите лалета са представени с илюстрация на лале, гравирана в мрамора точно под централния купол на Джамията Селимие. 

По традиция този уникалин вид лале е бил засаждан в градините на джамията с 4 минарета, намираща се в центъра на града. 

АА

Тази сграда, която доминира в силуета на града, е изградена на Мимар Синан, османски архитект от 16-ти век. Селимие обикновено се счита за зенита на османската архитектура и е включено в списъка на световното наследство от ЮНЕСКО през 2011 г. Куполът на сградата, който се извисява величествено над основната зала, огражда огромно пространство, което придава на мястото невероятна атмосфера и широта, е имал най-голям диаметър (31,28 м) от всички куполи в света в продължение на няколко века. Детайли от интериора на Джамията Селимие включват калиграфски и геометрични рисунки, повечето от които са оцветени в нюанси на розово и синьо. Постройката е в процес на мащабна реставрация, като през тази година предстои нейното официално откриване. 

Предвижда се от следващата година луковиците на уникалните лалета, да бъдат засадени в градината на джамията Селимие.

АА

Директорът на изследователския институт по градинарство ст.н.с. д-р Аднан Тюлек, сподели пред Анадолската агенция (АА), че един от видовете, обърнатото лале, расте в естествената си среда в много провинции на Източна и Югоизточна Турция.

„В рамките на проучванията подпомагани от нашето министерство, Изследователският институт по градинарство започна производството и култивирането на луковици на обърнати лалета. Целта ни е да произвеждаме обърнати лалета в Одрин. Някои от растенията, които засадихме пробно, вече цъфнаха. Разбира се, трябва да увеличим този производствен материал. Надяваме се, че ще произведем цветята, необходими за украсата на градините на историческите сгради, до следващатата пролет."

Носят се различни легенди за причината за изобразяването на обърнато лале върху мрамора точно под централния купол на Джамията Селимие.

Според преданието възрастна жена, която имала градина с лалета на мястото, където щяла да бъде построена джамията, не искала да даде земята и по-късно била убедена. Мимар Синан овековечил символа на обърнатото лале в джамията, за да символизира женския инат.

АА

Според друго предание, когато Мимар Синан дошъл от Истанбул в Одрин, за да строи Селимие, той довел в Одрин любимата си внучка Фатма, която била на 8-9 години.

Заради копнежа си по Фатма, която след време се разболява и умира, той поставя лале с извита шия в мраморния саркофаг в гробницата, която е построил за нея. Виждайки тази тъга, един от чираците се опитва да изрази тъгата на господаря си с мотива на обърнато лале, който е изобразен в джамията.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?