71

Негласно обединение: Опозицонните партии в Турция с общ кандидат-президент

Турският ляв Алианс на труда и свободата обяви, че няма да издигне свой собствен кандидат за президентските избори, насрочени за 14 май. 

Алиансът включва прокюрдската Народната демократична партия (НДП) и други крайно ляви турски формации.

Анка

Съпредседателят на НДП Первин Булдан обяви, че те ще се съсредоточат върху изграждането на обновена демократична държава.

„Икономическите и социални политики, прилагани от правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), през последните 21 години, създадоха голямо разрушение във всички области на живота. „Президентската система на управление“ оставя народа на Турция без дъх. Най-основната нужда на Турция е истинска и силна демокрация, основана на суверенитета на народа. Искаме система, в която универсалните права и свободи са признати и конституционно гарантирани. Не е възможно да се постигне тази цел без силна местна демокрация“, заяви Булдан.

„Нашият алианс ще укрепи Истанбулската конвенция и ще се бори с всички сили, за да гарантира конституционно всички придобивки на жените. Ние сме решени да достигнем дните, в които ще бъде установен демократичният суверенитет на народите на Турция.

Поради тези причини няма да издигнем кандидат на президентските избори“, обяви Булдан. 

Политолози охарактеризираха това като опит да бъде подкрепен кандидата на основния опозиционен блок „Национален алианс“ Кемал Кълъчдаорглу, без изрично да бъде споменато името му.

„Ние търсим политическа система, в която има подобряване на условията на труд и живот на хората, осигуряване на справедливост в публичната администрация, равенство между половете, уважение към природата, свободен живот за младите хора, мирна външна политика, безпристрастна и независима съдебна система, еманципирани идентичности и най-важното, демократична конституция, която включва всичко това“, добави тя.

Турция ще проведе президентски и общи избори на 14 май. Алиансът на труда и свободата е вторият по големина опозиционен блок след Националния алианс.

Кандидатът на Народния алианс на управляващата коалиция за президента Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът на главния опозиционен блок на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу се очаква да участват във втория тур на изборите, ако никой кандидат не получи повече от 50 процента от гласовете на 14 май.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?