4232

Недоносените бебета от Газа могат да бъдат отведени в Турция

Доведоха първите 27 онкоболни и 13 придружители от Газа в Анкара

В резултат на усилията на международната здравна дипломация е направена важна стъпка, като са довели 27 онкоболни и 13 придружители, изведени от Газа в Анкара, заяви турския министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. Той обяви решително, че ще продължи усилията си да доведе пациенти от Окупирания анклав в Турция.

Два турски самолета, превозващи онкоболни и техни спътници, изведени от Газа, заминали от египетското летище Ел Ариш, кацнаха снощи на летище Есенбога в Анкара. Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа се завърна в Анкара от Египет с пациентите след интензивния трафик на срещи, които той проведе в Египет.

В изявлението си пред журналисти на летище Есенбога, Коджа заяви, че под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган, те се опитват да застанат до жителите на Газа и да облекчат болката им, в пълна координация с всички звена на правителството, по отношение на започналата човешка трагедия в Газа на 7 октомври и че те ще продължат тези усилия с решителност.

Той заявяви, че е имал много срещи с висши мениджъри на Световната здравна организация и здравните министри на Египет, Израел и Йордания от първия ден на процеса. Коджа допълни, че на 22 октомври незабавно са изпратили екип от 20 души от Министерството на здравеопазването в региона да проведе проучвания за осъществимост от страна на Египет и Газа.

Министър Коджа заяви, че до сега Турция е предоставила 666 тона помощ, включително 10 товарни самолета, кораб, 8 напълно оборудвани полеви болници, 20 линейки, жизненоважни вентилатори, инкубатори и генератори, както и лекарства, медицински консумативи и устройства, които ще бъдат използвани за нуждите на жителите на Газа. Той уточни, че помощта е доставена в Египет.

„В резултат на израелските атаки болницата за турско приятелство в Газа стана неизползваема и техническите комисии поискаха довеждането в нашата страна, на пациенти, особено пациенти с рак, които бяха напълно лишени от възможности за лечение." Ние сформирахме здравен координационен екип. Имах видеоконферентен разговор с египетския министър на здравеопазването на 14 ноември. В резултат на интензивната работа на здравен координационен екип, който сформирахме по-рано в този процес, ние се съгласихме, че онкоболните в Газа трябва да преминат към Египет през граничния пункт Рафа. В ранните часове вчера, първо имах среща с моя уважаван колега, г-н Гафар, в Кайро. Посетихме две различни болници, едната от които е детска, където се лекуват пациенти от Газа. Следобед посетихме Ал-Ел, разположен в района близо до ГКПП Рафа. Посетихме болница в град Ариш. Ние направихме първа важна стъпка, като докарахме 27 пациенти и 13 придружители в Турция със самолети, принадлежащи на нашето президентство и Министерството на националната отбрана. Така Турция стана първата държава, на която Египет позволи прехвърляне на пациенти от Газа.“, уточни министър Коджа.

Лечението на нашите братя и сестри ще продължи в нашата градска болница в Анкара. 

Ние постигнахме значителен напредък в създаването на полеви болници в региона близо до ГКПП Рафа в Газа, на места, които се считат за подходящи от нашите съответни вътрешни и външни заинтересовани страни, а също и от страна на Египет. 

В отговор на въпроса дали повече пациенти ще бъдат докарани в Турция, министърът на здравеопазването Коджа уточни: „Продължаваме да работим решително, за да докараме пациенти с рак и болни деца в Турция през следващите дни."

Попитан за състоянието на бебетата в болница Шифа в Газа, министърът на здравеопазването Коджа заяви: „Предадохме искането си. Настояваме да пренесем в Турция недоносените бебета и тези с респираторен дистрес в транспортни инкубатори. Заявихме, че можем да отговорим на всяко търсене по отношение на това и че технически погледнато, можем да прехвърлим недабавно тези бебета нуждаещи се от интензивни грижи. Нашите усилия да поручим разрешение за това продължават."

Министър Коджа заяви, че те са в тясно сътрудничество с израелския министър на здравеопазването и египетския министър на здравеопазването, членове на тристранният координационен екип.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?