1553

Нечувано, помилват 175 000 души за марихуана

Губернаторът на Мериленд ще помилва масово хора, извършили престъпления, свързани с наркотици, и ще опрости 175 000 присъди за марихуана, произнесени в продължение на няколко десетилетия, предаде АФП.

Вестник "Вашингтон пост", който съобщи за това, нарече това един от най-мащабните актове на помилване в страната, свързани с наркотик, който понастоящем се използва широко за развлекателни цели. Действието е насочено към преодоляване на социалната и икономическата несправедливост, която засяга непропорционално много чернокожите американци.

Демократът Уес Мур, първият чернокож губернатор на източния американски щат, заяви, че възнамерява да "поправи много исторически грешки", като подпише заповедта за помилване, която трябва да бъде изпълнена днес.

Той подчерта, че обхватът на помилванията - засягащи около 100 000 души - е "най-мащабното и агресивно" действие на изпълнителната власт в цялата страна, предприето от длъжностни лица, които искат да заличат неравнопоставеността в наказателното правосъдие, тъй като все повече щати облекчават законите за марихуаната.

След референдум в целия щат Мериленд легализира канабиса за възрастни и продажбите на дребно на наркотика през 2023 г. "Ако искате да успеете да създадете приобщаващ икономически растеж, това означава, че трябва да започнете да премахвате тези бариери, които продължават да седят непропорционално върху цветнокожите общности", посочи Мур.

Той добави, че криминалните досиета се използват за отказ на хората от работа, образование и жилище дълго време след като са излежали присъдите си.

Главният прокурор на Мериленд Антъни Браун заяви, че помилването ще обхване всички, които имат присъда за дребно престъпление за притежание на марихуана или принадлежности. „Това има непропорционално въздействие - в добрия смисъл на думата - върху чернокожите и кафявите жители на Мериленд", подчерта той.

Макар че шестмилионното население на щата е 33% чернокожо, повече от 70% от лишените от свобода мъже в Мериленд са чернокожи. По данни на Американския съюз за граждански свободи вероятността чернокожите да бъдат арестувани за притежание на марихуана е над три пъти по-голяма от тази на белите.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?