49

Нечовешко: 3-годишното сираче Ахмед изгуби и двата си крака в Газа

На метално легло в ъгъла на стаята в болница Насър в Хан Юнис 11-годишната Дуня Абу Мехсен гледа останките от десния си крак, увит в бели бинтове

Има акроним, който е уникален за Ивицата Газа, това е WCNSF – абревиатура, с която се обозначава ранено дете без оцеляло семейство. И тя не се използва рядко, разказва пред BBC д-р Таня Хадж-Хасан, която работи към "Лекари без граници".

Съкращението улавя ужаса на ситуацията за много деца от Газа. Животът им се променя за секунда - техните родители, братя и сестри, баби и дядовци са убити и нищо вече не е същото.

Ахмед Шабат е едно от онези деца, които са описани като WCNSF. Момченцето пристига ранено и плачещо в индонезийската болница в северната част на Газа, разказва британската обществена медия. Тригодишното дете е оцеляло след въздушен удар срещу дома му в Бейт Ханун без сериозни наранявания. Баща му, майка му и по-големият му брат обаче са убити. По-късно става ясно, че по-малкият му брат Омар, на две години, също е оцелял след въздушната атака и те се събират заедно, открити от свой далечен чичо.

„След бомбардировката научихме, че има дете в индонезийската болница, което никой не придружава, така че веднага отидохме там“, обясни чичото на Ахмед Ибрахим Абу Амша.

Ахмед и Омар вече са сираци, без дом, без подслон, който да ги предпази от непрекъснатия обстрел. Ибрахим решава да се грижи за тях заедно със собственото си семейство. Първоначално той ги завел в град Шейх Радван, но казва, че са си тръгнали, след като Ахмед е ударен от стъклени фрагменти при експлозия. След това се местят в лагера Нусейрат, за да останат в училище на ООН. Но дори и на новото им място те са ударени отново, този път с трагични последици за 3-годишния Ахмед.

„Изтичах от вратата на училището и видях Ахмед пред мен на земята, без двата му крака. Той пълзеше към мен с отворени обятия и търсеше помощ.“  Днес чичо му Ибрахим казва, че мечтае да изпрати Ахмед за лечение извън Газа.

Подобно на Ахмед, Муна Алван също е сираче от войната и е описана като WCNSF, когато пристига в индонезийската болница. Двегодишното дете непрекъснато викало "Мамо", но напразно, защото майка му е мъртва.

Муна е извадена изпод развалините, след като домът й е разрушен при въздушен удар удари. Родителите, братът и дядото на детето са убити. Момиченцето е с тежки наранявания на едното око и със счупена челюст.

На метално легло в ъгъла на стаята в болница Насър в Хан Юнис, 11-годишната Дуня Абу Мехсен гледа останките от десния си крак, увит в бели бинтове.

Момичето, с дълга къдрава коса, седи на ръба на леглото, облечено в кадифена червена рокля. Дуня е оцеляла при въздушен удар с брат си Юсуф и по-малката си сестра. Домът им в квартал Ал-Амал в Хан Юнис, Южна Газа е ударен, докато всички спят. Момичето губи родителите си, брат, сестра и своя десен крак.

„Когато видях баща ми, се уплаших, защото беше целият в кръв и покрит с камъни. Хората стояха около нас, а сестра ми крещеше”, разказва Дуня. „Погледнах се и нямах крак. Усетих болка и единствената ми мисъл беше: „Как загубих крака си?“, разказва момичето. Днес инвалидната количка е нейното единствено средство да излезе навън и да диша чист въздух.

„Днес загубих крака си и семейството си, но все още имам мечти. Искам да получа протеза на крака, да пътувам, да стана лекар и тази война да свърши и децата ни да живеят в мир“, завършва 11-годишното дете. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Що ще му режем краката на Шматко

Що ще му режем краката на Шматко

05.12.2023 | 16:37

Ще му режем чииииииифутската дебела глава То и без туй не му върши никаква работа както е видно

Отговори
0 0
Е Добре де

Е Добре де

05.12.2023 | 15:44

Къде са били базите на чииииифутите куманисти във Варшава Нали във Варшавският катун чиииииифутски наречен гето От там чичко Хитлер ги е вадил като плъхове чииииифутите и ги е карал в лагерчета за вечна почивка Защото луд чииииифут умора няма и е нужно някой да го сопре и да му осигури почивка

Отговори
2 4
мхм

мхм

05.12.2023 | 15:13

Не оставяйте терористи да се крият зад вас и да ползват болниците и градовете ви като бази. Това за феновете на тероруснаците тук.

Отговори
4 3
opoziciqta

opoziciqta

05.12.2023 | 14:17

В началото бе мир след което дойде хамас и наруши мира.Кой е виновен се питаме всички?

Отговори
5 4
Самолетчо

Самолетчо

05.12.2023 | 13:55

Пускат една атомна и готово край на войната .

Отговори
2 7
Батко

Батко

05.12.2023 | 13:52

Марица, стига с тая HAMAS-ка пропаганда! Или май сте ислямисти/комунисти!

Отговори
6 5
trt

trt

05.12.2023 | 13:44

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:------ https://tyny.to/sunex

Отговори
1 5
С такива новини

С такива новини

05.12.2023 | 13:27

нито евреите там ще се трогнат, нито нашенските фашаги тук по форумите.

Отговори
10 4
656

656

05.12.2023 | 13:39

Най долната еврейска нация ще бъде изтребвана още дълги години

Отговори
4 4
Батко

Батко

05.12.2023 | 13:52

И защо трябва да се трогвам, като умират терористи!

Отговори
1 5
И бъдещи терористи също

И бъдещи терористи също

05.12.2023 | 14:17

Никаква милост към деца и бебета! Нали, батко?

Отговори
1 2
Батко

Батко

05.12.2023 | 14:35

Да, естествено! Докато се възпитават от ислямисти и терористи, не може да говорим за милост!

Отговори
1 4
Ахам

Ахам

05.12.2023 | 16:11

Може би на психара Батко трябва да му отрежем краката да почувства какво е. Бокл-к.

Отговори
4 1
А, достатъчно е

А, достатъчно е

05.12.2023 | 17:32

да му отрежем главата.

Отговори
3 0
Батко

Батко

05.12.2023 | 23:09

Що не си отрежете късите пишки, а :D Смешници.

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?