3906

Небето се продъни: Части от Германия, Белгия и Нидерландия са под вода, дъждът не е спирал от 4 дни ВИДЕО

Небето се продъни: Части от Германия, Белгия и Нидерландия са под вода, на някои места дъждът не е спирал от 4 дни

 

Мащабни наводнения в някои части на Европа. Проливните дъждове, паднали в нощта срещу събота, създадоха проблеми на властите в Германия, Белгия и Нидерландия. В югозападната германска провинция Саарланд улиците останаха под вода. 

Кадри от социалните мрежи показват разрушенията, както и служители на спешна помощ, които патрулират с лодки. 

В Белгия, провинция Лиеж, беше засегната от тежки наводнения. Властите съобщиха, че на място са били изпратени 150 пожарникари, които да отговорят на стотици молби за помощ. 

Проливни дъждове в югозападната част на Германия превърнаха улиците в реки и наложиха евакуация на местните жители в провинция Саарланд. Столицата Саарбрюкен е силно засегната. Пробив на дига доведе до затварянето на електроцентрала. Според местните власти това е най-голямото наводнение в района от 30 години. 

Червена тревога за наводнения беше обявена по поречието на река Мозел в североизточна Франция. Дъждът там не е спирал от четвъртък вечерта. 

В Белгия, провинция Лиеж, няколко населени места са наводнени, след като две реки излязоха от коритата си. Водата в засегнатите къщи достига на места един метър. 

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в Саарланд. "За пореден път стана драматично ясно каква сила има природата, какви разрушения може да причини и колко много трябва винаги да се подготвяме за подобни събития", каза Шолц. И канцлерът, и министър-председателят благодариха на службите за спешна помощ и специално подчертаха усилията на доброволците. 

"Когато направим огледа и опасността отмине, ще обсъдим и какво да направим за отстраняване на щетите". 

Проливните дъждове в петък доведоха до тежки наводнения в Саарланд и съседния Рейнланд-Пфалц. Германската метеорологична служба измери повече от 100 литра дъжд на квадратен метър за по-малко от 24 часа на някои места в Саарланд. Саарбрюкен съобщава за повече от 3000 регистрирани полицейски и спасителни операции до ранната сутрин, пише dnes.bg. 

"Всичко вече ни е все едно и без това всичко е разрушено. Но си мислим, че все пак важното е, че сме живи", каза пред медиите местна жителка. 

Според властите до момента няма смъртни случаи, пряко свързани с валежите. Въпреки това поне един човек е бил ранен. По данни на полицията един човек е паднал във водата по време на евакуация и впоследствие е бил откаран в болница.

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?