Следвайте ни

Небето над Франция стана бежово ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Небето над по-голямата част от Франция стана бежово. Това съобщават телевизионният канал BFM и вестник Le Parisien. Феноменът е причинен от силен вятър сироко с пясък от Сахара възникнал от преминаването на антициклон, предава TACC, цитиран от агенция Фокус.

Този горещ вятър, духащ от пустинята Сахара, носи големи количества фин пясък. Това явление е особено изявено в източната част на страната, в Алпите. В много райони в планините пясъчният прах, който е паднал, е превърнал снега в курортите в жълтеникав. Ските се плъзгат трудно по такава повърхност и покритието им бързо се влошава.

Шофьорите на автомобили бяха посъветвани да не включват чистачките, а да измият пясъка на бензиностанциите със силна струя вода, за да се избегне образуването на много драскотини по стъклото.

Облаците с тонове пясък постепенно се придвижват към северните райони на страната. Небето в Париж вече започна да променя цвета си. Преди това бяха засегнати Тулуза и Лион.

Не са редки случаите, когато големи количества пясък падат небето над Франция. Обикновено обаче се случва по-близо до пролетта. Сегашните пориви на вятъра от Сахара донесоха толкова горещ въздух, че температурата в Корсика скоро трябва се повиши от 10 до 25 градуса по Целзий. Очаква се бежовото небе да се наблюдава над цяла Франция и в неделя.

Сателитните снимки показват огромни потоци пясък, които влизат над Франция. Пясъчният прах се издига във въздуха не само от алжирската част на Сахара, но и от Мали, дори от далечния, южен край на пустинята и от предсахарските региони (Сахел).

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай