49

Не признава санкции: Турция спестява $2 млрд. на година с руски петрол

Турските компании са спестили около $2 милиарда от сметки за енергия през 2023 г. чрез увеличаване на вноса на намален руски петрол и рафинирани продукти, показва изчислението на Ройтерс въз основа на официалните данни на Лондонската стокова барса (LSEG). Анкара е доволна и иска да купува повече от своя съсед въпреки западните санкции.

Турция е най-големият носител на руска енергия в западното полукълбо, след като инвазията на Русия в Украйна накара европейските страни да спрат най-много вноси на руски петрол и газ. 

Доставките на руски суров петрол за Турция се покачиха до исторически връх от 400 000 барела на ден (bpd) през ноември 2023 г., което представлява около 14% от общия морски обем на петрола в Русия миналия месец, показват официални данни на LSEG и изчисления на Ройтерс.

Доставките за Турция се очаква да нараснат допълнително през следващите месеци, след като частният руски петролен производител Лукойл подписа сделка с азербайджанската фирма SOCAR за рафиниране на до 200 000 барела на ден от своя петрол в турската рафинерия Star на Socar, заявена от търговски източници.

В допълнение към нарастващите доставки на суров петрол, вносът в Турция на руски дизел, мазут, реактивни и корабни горива скочи с 200% през януари-ноември 2023 г. до около 0,29 милиона барела на ден.

Турция плаща между $25 и $150  по-малко за тон ($3,3-20) за барел руски дизел тази година в сравнение с цените за подобни продукти от Средиземноморието, споделят търговци. За суров петрол имаше отстъпки между $5-20 за барел. 

По-евтиният внос на енергия помогна на Анкара да стимулира търговския си дефицит и да стимулира натиска върху вашата валута, която се оценява с 30% от само тази година.

Турция също е увеличила вноса на дизела за този период със 120% до 6,03 милиона тона от 2,75 милиона януари през ноември 2023 г., според данни на LSEG.

Множество активисти и поддръжници на Украйна обвиниха Турция, че ефективно помага на Русия да насочва своите продукти към Европа, заобикаляйки санкциите. Страната отрича обвинената и твърди, че изнася горива, рафинирани от различни видове сурови петрол.

Анализаторът на "Кплер" Виктор Катона заяви, че турските рафинерии са превърнати в едни от най-печелившите предприятия в Средиземноморието след налагането на руски санкции през февруари 2022 г.

Катона предлага, че най-голямата петролна рафинерия в Турция Тюпраш е имала брутен марж на печалба от $30 за барел през последната година, докато средният марж е $6 за барел за рафинериите в Средиземноморието.

Не е тайна, че Москва и Анкара също обсъждат изграждането на хъб за руски газ в Турция, след като ЕС драстично намали покупките на руски газ. Планът играе ролята на отдавнашното желание на Анкара да се превърне в основен енергиен разпределителен център за Южна Европа.

Русия гледа на хъба като по начин да пренасочи сумата си на газ от Европа или да продаде малко газ в ЕС индиректно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
КОЙТО КАРА ВЛАКОВЕ С ЧИ ФУТИ

КОЙТО КАРА ВЛАКОВЕ С ЧИ ФУТИ

19.12.2023 | 22:58

И ШИБА МОДЕЛКИ :)

Отговори
0 1
КОЙТО КАРА ВЛАКОВЕ С ЧИ ФУТИ

КОЙТО КАРА ВЛАКОВЕ С ЧИ ФУТИ

19.12.2023 | 22:58

ХОЛОКОСТ! ХОЛОКОСТ! ХОЛОКОСТ! :)

Отговори
0 1
КОЙТО КАРА ВЛАКОВЕ С ЧИ ФУТИ

КОЙТО КАРА ВЛАКОВЕ С ЧИ ФУТИ

19.12.2023 | 22:57

ОТ ЛАГЕРИТЕ, В ИЗРАЕЛ ТАЙНО, ПОСЛЕ ЛАПКА! :)

Отговори
0 1
Браво Ердоган

Браво Ердоган

19.12.2023 | 17:44

Такъв премиер ни трябва на България а не продажни слуги на чужди посолства.

Отговори
3 2

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?