1553

Не е истина! 40 градуса изпепеляват Лондон

Времето през 2050 година ще е постоянно такова заради климатичните промени

За пръв път метеорологичната служба на Великобритания издаде най-високия код за опасност от високи температури - червен.

Очакванията са в началото на следващата седмица в районите на Лондон, Манчестър и Йорк термометрите да стигнат невероятните за Острова 40 градуса, съобщават местните медии.

 
Това е с от 10 до 15 градуса над обичайните температури за тези части на страната.

Обявена е и национална тревога, тъй като в областите, които ще бъдат най-сериозно засегнати от горещата вълна, има опасност за живота и се налагат редица промени, пояснява Би Би Си.

Предупреждението налага намаление на скоростта по железопътната мрежа, очаква се някои училища да затварят по-рано, а някои от насрочените прегледи в болниците да бъдат отменени.

По пътищата ще се пръска пясък, за да се намали топенето на асфалта, а аварийните служби очакват повече шофьори да имат нужда от помощ заради прегряване на повече коли.

Предупреждението на британската агенция за здравна сигурност също е от най-високата степен за опасност при горещини и гласи, че лечебните заведения трябва да са готови за евентуална поява на заболявания и дори смъртни случаи и при здрави хора.

Ръководството на Националната здравна служба предупреди подопечните си болници и спешни служби, че ще има по-голямо търсене на спешна помощ и повиквания за линейки.

Те изрично предупредиха и че линейките с пациенти не бива да бъдат заставяни да чакат повече от 30 минути извън болниците.

Обявяването на червен код за екстремни жеги не просто се случва за пръв път във Великобритания - това става едва година, след като такъв код беше въведен в системата за предупреждения на страната през 2021 г.

Правителството обяви, че подобен код на опасност се приема за национална тревога.

Очакваните температури съвпадат с прогнозни модели, направени от синоптиците на Острова за времето през 2050 г. През 2020 г. метеорологичната служба показа прогнозата си за след 30 години.

Тя обаче се изпълни едва 2 години по-късно. "Днес прогнозата за вторник е шокиращо почти идентична", отбелязва Саймън Лий, метеоролог от университета Колубмия в Ню Йорк. Това ни дава представа какво ни чака в бъдеще, допълва той, цитиран от Си Ен Ен.

Очакваната гореща вълна идва от Северна Африка и вече обхвана части от Европа, причинявайки горски пожари в Португалия, Франция и Испания.

Ако прогнозата на метеоролозите за 40 градуса се сбъдне, това ще е нов температурен рекорд за Великобритания. Предишният беше отбелязан през 2019 г. в Кеймбридж - 38.7 градуса.

Очакваните нощни температури в най-засегнатите райони също са изключително високи и не се очаква да падат под 25 градуса. Надеждата е, че след очакваните жеги в понеделник и вторник, от сряда ще започне захлаждане.

Шефът на метеорологичната служба Пени Ендерсби обяви, че подобна прогноза е "абсолютно безпрецедентна" и хората трябва да я приемат много сериозно, подобно на червен код за сняг или вятър.

"Хората във Великобритания са свикнали да приемат горещото време като добра възможност за забавление на слънце, но това не е такъв тип време", допълни тя.

Смята се, че горещините в Англия през 2020 г. са причинили 2500 смъртни случая, а прогнозата е цифрата да се утрои в следващите 30 г.

Властите съветват хората да пият много вода, да държат завесите спуснати и да не е излизат по обед, когото е най-горещо.

Очакват се и проблеми с влаковете и метрото, възможно е да има отменени, както и големи забавяния. Хората са съветвани да пътуват само ако е абсолютно необходимо.

Заради прогнозата бяха отменени и 5 конни състезания, пише "Уебкафе".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Малко им е

Малко им е

17.07.2022 | 07:36

И 50 градуса да стане , пак им е малко . Сган миризлива . Толкова гнусен народ .

Отговори
0 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?