Следвайте ни

Най-високият човек в света живее в Турция СНИМКИ

viber icon

Най-високият човек в света според книгата за рекордите на Гинес е 38-годишният Султан Кьосен от Турция. Той живее в югоизточната турска провинция Мардин. 

Когато последно е измерван официално през 2018 г., той е бил 251 см.  Той е с 30 см. по-висок от емблематичния американски баскетболист от ЕнБиЕй Шакил О'Нийл. 

Освен че е най-високият човек в света, той има и най-големите ръце с размери 28,5 см от китката до върха на средния пръст.

Растежът на Кьосен е резултат от акромегалия, причинена от тумор, който засягщ хипофизната жлеза. Поради състоянието си, в последните години той използва патерици когато ходи. 

От 2010 г. Кьосен започва лечение на тумора на хипофизата в медицинския факултет към университета във Вирджиния и му е приложена терапия за контрол на прекомерния му растеж. През март 2012 г. е потвърдено, че лечението е било ефективно и растежът на Кьосен е спрян. 

В ежедневието Султан се сблъсква с редица трудности, като намиране на подходящи дрехи или обувки заради необичайните си размери. Проблем е дори изолзването на стандартно превозно средство.

Той не успява да завърши образованието си заради високия си ръст и започва да работи като земеделски производител. 

Когато е бил тийнейджър, Султан е записан в баскетболния отбор на известния спортен клуб Галатасарай. За съжаление с времето той израснал твърде много и вече не можел да играе, защото може да вкарва топката в коша само с едно протягане. Той остава фен на баскетбола и до днес и се включва като любител в играта за удоволствие. 

Когато Султан беше официално измерен в Анкара, за да бъде регистриран за рекордите на Гинес на 8 февруари 2011 г. съдията трябваше да застане на стълба, за да може да постави рулетката над главата му. 

Да бъдеш толкова висок обаче има своите малки плюсове.  Султан помага с лекота при окачване на завеси и смяна на крушки в къщи. 

"Да бъда различен определено е нещо, с което живея, но се радвам на вниманието на хората. Обичам снимките, които хората правят с мен. Всеки е различен, но в крайна сметка всички сме едни и същи хора." споделя рекордьора.

Снимки Книгата на Гинес

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Gonzo

Gonzo

11.04.2021 | 13:55

Site v tuci kenefa sa primiti. I niski I visoki. Tazi strana trqbva da e zakrita tova pleme unishtojeno

Отговори
0 1
@Gonzo

@Gonzo

11.04.2021 | 21:09

IZGLEJDA SI PROVEREN OTZAD I TO BEZ VAZELIN OT OBRYAZAN TURSKI SHMAYZER!

Отговори
1 0
Майна

Майна

11.04.2021 | 11:46

Виждал съм го в Малта . Доста си е висок

Отговори
3 0
Машала

Машала

11.04.2021 | 10:57

Пък и името му е Султан. Асъл Султан на високите люде.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?