49

Най-великият боксьор Мохамед Али се ражда на днешния ден

На днешния ден в далечната 1942 година е роден легендарният боксьор Мохамед Али, чието рождено име е Касиус Клей. Тъмнокожият атлет е най-легендарният шампион за всички времена. На Олимпийските игри в Рим през 1960 г. Али печели с лекота златото на ринга. За да го хвърли в река Охайо като протест срещу сегрегацията, след като му е отказано обслужване в ресторант, защото е чернокож.

В младежките години Клей се сбива само 2 пъти. Първият, когато заедно с приятели седят в местно кафе и с тях се заяждат двама по-големи младежи. Клей настоява да си тръгнат, казвайки: „Аз съм боксьор и не искам да ви наранявам“. Въпреки предупреждението младежите настояват и групичката излиза извън заведението. Там Клей праща единия младеж в тежък нокаут с един удар.

Втората му схватка извън ринга става преди участието му в игрите в Рим. Правейки своя ежедневен крос, Клей преминава край местно заведение, пред което всяка сутрин се събирали местни мъже. Един от тях силно се дразнел от факта, че тичайки, Клей непрекъснато си повтарял „Аз ще стана световен шампион...“. На следващата сутрин се скрил зад ъгъла и когато Клей приближил, от изневиделица му нанесъл удар право в лицето. Олюлявайки се от удара, Клей все пак остава на крака, а след секунди нанася серия удари в главата на нападателя. Падайки на земята, мъжът крещял: „Добре, добре, ще станеш световен шампион, ще станеш“. Мохамед Али умира на 3 юни 2016 г. след 32-годишна борба с болестта на Паркинсон.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?