Следвайте ни

Най-вълнуващите научни открития през март

viber icon

С пролетта идва и желанието за възраждане и нови предизвикателства. „Сайънс Фокус“ подбра любимите си научни постижения през месец март, пише БГНЕС.

 

Тестване на ловец на планети

Тестова реплика на космическия кораб PLATO за лов на планети, пуснат на 5 март 2021 г., прекара 17 дни в термална вакуумна камера. Тестването в центъра на ESTEC в Нидерландия възпроизведе планирана работна среда на телескопа в дълбокия космос, на 1,5 милиона км от Земята.

Създаване на лице

Външна обвивка на робота Robo-C в центъра за моделиране на хуманоидни роботи на „Promobot“ е създадена на 10 март 2021 г. Тя демонстрира едно много по-близко от досегашните по реализъм човешко лице с киборг кожа, почти неразпознаваема от човешката.

„Promobot“ стартира център за производство и развитие на човекоподобни роботи, както и лаборатория, създаваща реалистична изкуствена кожа, в далекоизточния град Владивосток. Основан през 2015 г. в град Перм, „Promobot“ е най-големият производител на автономни сервизни роботи в Европа. 40 държави използват роботите на „Promobots“ като администратори, организатори, консултанти, водачи и охрана, за да заменят или допълнят човешките служители. Основната цел на клона на компанията във Владивосток е да направи човекоподобните роботи не само реалистични, но и привлекателни.

Вечеря на открито на 50 м над земята

Хора вечеряха за първи път около маса, окачена на кран на 50 метра над земята, в ресторанта „Dinner in the Sky“ (Вечеря в небето) в емирството на Персийския залив, на 11 март 2021 г.

Детектори за подводни неутрино

Подготовка за церемония по пускането на дълбокия подводен неутринен телескоп „Baikal Gigaton Volume Detector“ (Baikal-GVD), построен на езерото Байкал, бе извършена на 13 март 2021 г. Проектът е насочен към изучаване на потока от високоенергийни космически частици неутрино и търсене на техните източници. Телескопът е монтиран на 3,5 км от брега в езерото Байкал, Русия, на дълбочината 750-1 300 м.

Летящо такси

Пилот предприе полет с прототип на летящо такси по време на тестване в Москва на 16 март 2021 г. Руският разработчик на пътнически безпилотни летателни апарати „Hoversurf“ тества своето безпилотно такси Hover, летящо превозно средство, което може да лети 30 минути с едно зареждане на височина 150 метра. То може да превозва пътници и товари до 300 кг на разстояние до 100 километра със скорост 200 километра в час. Компанията се стреми тези коли да заработят до 2025.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?