46

Най-старата круша в света е на 1100 г. и още дава вкусни плодове

Местните пазят дървото "като очите си"

Официална церемония, на която високопоставени лица и местни жители се събраха, за да берат тържествено плодове от най-старото крушово дърво в света, се проведе миналата седмица. Дървото е все още жизнено въпреки възрастта си от 1100 години.

Уникалното дърво се намира в района Шавшат на Артвин в североизточна Турция, в малко селце с надморска височина от около 2 хил. метра.

Анадолска агенция

Неговият здрав ствол с диаметър 6,5 метра се противопоставя на времето, а плодовете му са толкова вкусни, колкото са били в миналото, казват местните.

Месните жители дори твърдят, че високото 18,5 метра дърво е на възраст между 1500 и 2000 години.

Анадолска агенция

Губернаторът на Артвин Йълмаз Дорук обяви на церемонията пред репортери, че работят за официалното му класифициране като „историческо дърво“, статут, който ще помогне за по-доброто му запазване. Подадени са документи и пред Гинес, за отъждествяване на вековното растение. 

„Радваме се да видим, че все още дава плодове след всички тези години“, сподели Дорук. Артвин е дом на около 70 различни вида круши и губернаторът обясни, че в района имат и други вековни крушови дървета. Областният управител благодари и на жителите на селото, които от дълго време пазят дървото "като очите си".

Професор Айдън Тюфекчиоглу от факултета по горско стопанство в университета Артвин Чорух съобщи, че има различни случаи на стари дървета и те са се натъкнали на 610-годишно крушово дърво в Румъния и друго на 410 години в Съединените щати. Той съобщи, че тяхното научно изследване върху това дърво доказва, че възрастта му е действително поне 1100 г.

Анадолска агенция

„Анадола е родината на крушата и ние се радваме да открием толкова старо дърво. То ще служи и като генетична отправна точка за научната общност“, каза той. „Турция е като комбиниран модел на различни екосистеми в световен мащаб поради видовото си разнообразие. Имаме важен екологична пример в ръцете си и е наш дълг да го защитим“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
математик

математик

17.10.2022 | 21:59

Слаб 2 по математика на автора на статията.Очевидно от снимките се вижда,че 6.5 метра е не диаметърът,а обиколката на дървото,разликата е голяма,нали...

Отговори
3 0
Слаб 2 имат НЕ само по математика!!!

Слаб 2 имат НЕ само по математика!!!

18.10.2022 | 12:24

А и по българска граматика (често имат всякакви граматически грешки в статиите си), слаб 2 и по журналистика. Как не пишат по злободневните теми на Пловдив и държавата изобщо, а пишат за... крушите и тем подобни умопомрачителни теми. Другите пловдивски медии пишат за липсата на ясли, детски градини, училища в Южен, публикуват изказването на Язов по този повод (нищо, че с това си изказване господин рай-кметът си направи политическо харакири), а Марица ни "праща за зелен хайвер"!!! Толкова ли нямате журналисти, готови да разнищват всичко съмнително в този град!? А то е толкова много, че "хляб ще имате за 100 години напред"!

Отговори
0 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?