3906

Най-престижният кулинарен справочник Мишелин добави 32 нови ресторанта от Турция, СНИМКИ

Селекцията от нови ресторанти за 2025 г. в Пътеводителя на Мишлен, от Истанбул, Измир, Мугла беше представена на бляскава церемония, проведена в елитен 5-звезден хотел в Истанбул.

АА

Ръководството на справочника разкри своята селекция от 32 новопрепоръчани ресторанта вчера, като увеличи общия брой ресторанти в Турция до 132, със 77 ресторанта в Истанбул, 24 в Измир и 31 в Мугла, където се намират курортите Бодрум, Мармарис и Фетие.

АА

Този списък включва и два нови "звездни" ресторанта, добавени към справочника, като "Каза Лаванда" спечели една звезда Мишлен, а базираният в Измир "Наримор" също получи една звезда.

„За пореден път тази година нашите инспектори бяха спечелени от богатството и уникалността на турската кулинарна сцена“, сподели Гуендал Пуленек, международен директор на Ръководството на Мишлен.

АА

„Със своето местно майсторство, забележителни инициативи, които очертават контурите на една все по-впечатляваща гастрономия, и креативността, която е впрегната за преоткриване на местните кулинарни традиции в Истанбул, Измир и Мугла се разкриват като истинска гастрономическа мозайка.“

Пуленек също отбеляза, че докато Ръководството на Мишлен продължава да изследва богатството на кулинарството в Турция, екипът „постепенно е открил“ скрити съкровища и уникални заведения, които съставляват гоблена на традиционната и модерна турска кухня.

Въпреки че Турция отдавна вече приема много международни пътници и чревоугодници, целта на справочника Мишлен, е да предостави „истинска ода на кулинарната динамика и разнообразие“, която може да бъде оценена както от пътешественици, така и от местни жители.

Ръководството не се фокусира изключително върху артистично- изисканата кухня, въпреки че ще намерите много - от азиатско-френския "Аркестра" в истанбулския район Бешикташ до изящната "Никол" в Бейоглу.

АА Справочникът има също непринудени и местни ресторанти в списъците си, които позволяват на пътуващите с по-скромен бюджет да се отдадат на страхотни ястия.

Ето и някои от новите допълнения към справочника Мишлен:

"Али Очакбашъ" е сгушен в крайбрежен имот в истанбулския централен район Бейоглу, който предоставя на гостите си една от най-добрите гледки в града – с цени, които правят декадентско ястие от мезе и мариновано агнешко и говеждо достъпно за обикновения пътник. Този ресторант е също толкова обичан и от местните жители.

"Чок чок Пера" е ресторант в Бейоглу, който носи вкуса на Тайланд в Истанбул. Той се ръководи от главния готвач Кхун Нуч, който е обучаван в Тайланд и предлага декадентски варианти на класически тайландски ястия, като Мишлен специално препоръчва зелено къри с миди и червено къри с патица.

"Апартман Йеникьой", препоръчан от Мишлен, е нео-бистро, привлекателно за по-млади хора, които ценят чаша портокалово вино и усещане за салон пред по-традиционен ресторант за сядане. Награденият готвач Бурчак Каздал може да се похвали със закачливо средиземноморско и близкоизточно меню, което е в равни части удобно за снимки в Инстаграм, както и изключително вкусно и незабравимо.

Архив

Насочвайки се към Измир, там откриваме "Аслънда Мейхане". Този ресторант може да се похвали с всичко, което бихте искали в една традиционна турска механа - от ледено студена ракъ (мастика) до горещо и студено мезе, всичко това сервирано в красива анадолска каменна къща.

Опитайте "кокореч", ястие, съставено от агнешки или кози черва, ако търсите нещо традиционно турско, което може би все още не сте виждали в меню извън Турция.

Арка

"Пицария Ристоранте Арка" в егейското курортно градче Бодрум, окръг Мугла, може би е най-красивата крайбрежна пицария, която сме виждали. Очарователният ресторант може да се похвали с маси директно на плажа с червено-бели карирани покривки, които напомнят за непретенциозен италиански ресторант. Но повярвайте, няма нищо непретенциозно в добре приготвената пица или спагети, сервирани на залез на плажа.

Мишлен (на френски: Guide Michelin) е кулинарен справочник – поредица от ръководства, публикувани от френската компания за гуми Мишлен вече повече от век.

Ръководството присъжда до три звезди на Мишлен за отлични постижения на няколко избрани заведения. Придобиването или загубата на звезда може да има решаващ ефект върху успеха на даден ресторант. 

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?