Следвайте ни

Най-после! Скопие строи жп линия до България с 91 моста и 32 тунела

viber icon

Правителството в Скопие ще отдели 1,8 млрд. денара за изграждането на железопътната линия до България от бюджета си за следващата година. Министърът на транспорта и съобщенията на Северна Македония Благой Бочварски очаква през първото тримесечие на 2021 г. да бъде одобрен изпълнител на проекта за първите два участъка от железопътната линия до България, предава македонската телевизия „Сител“, цитирана от Фокус.

„Това е сложна железопътна линия. Само за втория и третия участък трябва да бъдат изградени 91 моста и 32 тунела. Самият граничен пункт ще се намира в тунела. Това е сериозен проект от около 600 милиона евро, който трябва да бъде наш приоритет през следващия период, преди всичко, за развитието на добросъседските отношения и развитието на инфраструктурата“, обясни министърът.

„Това е паневропейският Коридор 8, много важен за страната и ЕС, а той допринася сериозно за изграждането на тази железопътна линия. Това е абсолютно необходимо не само за пътнически, но и за товарен транспорт. В момента имаме товарен транспорт с обем от 90 процента, а само 10 процента са пътнически. Сложен и труден проект, става въпрос за много средства... Наше задължение е да приложим процедурите и да вземем изпълнител“, отбеляза Бочварски.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?