Следвайте ни

Най-опасните риби в света мигрираха край турското крайбрежие

viber icon

Официалните данни сочат за сериозни проблеми с разнообразието в екосистемата на Турция, като все по-инвазивни нови видове риби сега мигрират и доминират ​​в района. В моретата около Турция са открити 540 „чужди“ вида и 105 инвазивни вида. Преброяването през 2020 г. от Дирекцията за защита на природата и природните паркове показва, че 14 вида са сред най-опасните в света.


Изследването е част от проект, финансиран от Глобалния екологичен фонд и Програмата за развитие към ООН за оценка на заплахата за биологично разнообразие, която представляват инвазивните видове риби за морските райони. Проектът има за цел да предотврати навлизането на инвазивни видове в различни екосистеми. 


Във водите по турското крайбрежие броят на инвазивните видове е надхвърлил 1000. Турските териториални води в Средиземно море имат най-много инвазивни видове в страната - 413. В Егейско море са открити 253 вида, докато този брой е съответно 124 и 28 за Мраморно и Черно море.


Най-опасните инвазивни видове, забелязани в Турция, са морски лъв (Pterois). Това са род отровни морски риби от семейство Морски скорпиони. Обикновенно видовете от този род са разпространени във водите около екватора. 


Други отровни риби са тези типични за коралови рифове. 
Lagocephalus sceleratus е вид лъчеперка, тя е широко известна като сребърно-бузисти жаби или риба-балон, и е изключително отровна морска костна риба от семейство Tetraodontidae. 


Каменните риби (Synanceia) са род риби от клас Лъчеперки, обитаващи главно Индийския и Тихия океан, но вече се срещат и в Среиземноморието. Видовете от този род са известни с това, че имат най-мощните невротоксини от всички отровни риби. Те се секретират от жлези, намиращи се в основата на техните остри гръбначни перки. Името им произлиза от отличния им камуфлаж, благодарение на който се маскират като камъни.

Друг нетипичен морски обитател е "Морски охлюв" - общо име за бавно движещи се морски коремоноги мекотели. Те са охлюви от клас Gastropoda и се отличават от охлювите преди всичко с липсата на видима черупка .


Rhopilema nomadica "номадната медуза" е обикновено срещана в тропическите топли води на Индийския и Тихия океан. От 70-те години на миналия век се среща и в Средиземно море, където навлиза през Суецкия канал както и повечето други отровни видове. Открит е в Източното Средиземноморие край бреговете на Израел, Турция и в Егейско море край бреговете на Гърция . Тялото ѝ е светлосиньо. Европейският съюз счита този вид като един от най-лошите инвазивни морски видове в европейските води

 

Инвазивните видове причиняват икономически, социални и екологични проблеми, твърдят експерти.

Инвазивните видове попадат в турските води по най-различни начини. Някои от тях са законно или незаконно въведени в страната за аквакултури, за развлекателни цели или за да бъдат държани в аквариуми. Други влизат в Средиземно море през Суецкия канал или баластните води от корабите, пристигащи в страната от цял ​​свят.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?