2374

Най-накрая! Десетки се цивилни са евакуирани от Мариупол ВИДЕО

Десетки цивилни бяха евакуирани от Мариупол след седмици под обсада към населени места, контролирани както от Русия, така и от Украйна. Някои от тях напуснаха стоманодобивния комбинат „Азовстал” - последната крепост на украинските войски в стратегическия град, съобщи NOVA.

Русия обяви, че десетки цивилни са пристигнали в село, което контролира. Украинският президент Володимир Зеленски каза, че голяма група също е на път към Запорожие, който е под контрол на Украйна.

Организацията на обединените нации потвърди, че в събота е започнала „операция за евакуация на гражданите съвместно с Червения кръст”. Украинските власти съобщават, че след кратко прекратяване руският обстрел към завода е бил възобновен в неделя.

„Днес най-накрая успяхме да започнем евакуацията на хората от „Азовстал. След много седмици преговори, след много опити, различни срещи, хора, обаждания, държави, предложения. Най-накрая! Нямаше ден, в който да не се опитвахме да намерим решение, за да спасим нашите хора. Днес за първи път през всички дни на войната този жизненоважен коридор заработи. За първи път в този район имаше двудневно прекратяване на огъня. Успяхме да изведем повече от сто цивилни - жени, деца. Които се бяха скрили от военните действия в „Азовстал”, коментира Зеленски.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?