Следвайте ни

Най-мащабното проучване върху коронавируса публикуваха в Китай

Вирусът атакува болните, възрастните и тези, които са в непрестанна близост до заразените

viber icon

Здравните служители в Китай публикуваха днес първите подробности за повече от 44 000 случая на Covid-19, в най-голямото проучване от началото на епидемията. Данните от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CCDC), цитирани от "Би Би Си" установяват, че повече от 80% от случаите са били леки, като най-застрашени се оказват възрастните хора.

Изследването сочи, че под най-висок риск от зараза е медицинския персонал. Новината идва дни, след като от вируса почина директора на болницата в Ухан  -Лю Джиминг на 51-годишен. Той е бил един от водещите вирусолози и епидемолози в страната.

Провинцията Ухан е най-засегнатия район в страната. Докладът на CCDC показва, че смъртността на провинцията е 2,9% в сравнение с 0,4% в останалата част от страната. Резултатите от изследването показват, че общата смъртност от вируса Covid-19, познат още като коронавирус е малко над 2,3%. Последните официални данни на Китай, публикувани рано тази сутрин, показват общата смъртност при 1868 от общо 72 466 инфекции.

Длъжностните лица в Китай пък съобщават за 98 нови смъртни случаи и 1886 нови заразени през изминалия ден, като 93 от тези смъртни случаи и 1 707 инфекции са в провинция Хубей в Ухан, смятана за епицентърът на огнището. 

Според китайските власти над 12 000 души са се възстановили напълно от вируса. Документът на CCDC, публикуван в понеделник и публикуван в Китайския журнал по епидемиология, разглежда над 44 000 потвърдени случая на Covid-19 в Китай към 11 февруари.

Въпреки че резултатите до голяма степен потвърждават предишните описания на вируса и моделите на инфекция, проучването включва подробна разбивка на 44 672 потвърдени случая в цял Китай. Установява се, че 80,9% от инфекциите са класифицирани като леки, 13,8% като тежки и само 4,7% като критични. Броят на смъртните случаи сред заразените, известен като смъртност, остава нисък, но нараства значително при хората над 80 години.

Проучването също така установява кои съществуващи заболявания излагат пациентите на риск. Сред тях са сърдечно-съдовите заболявания на първо място, последвани от диабет, хронични респираторни заболявания и хипертония.

Като посочва риска за медицинския персонал, изследването казва, че са били заразени общо 3,019 здравни работници. Петима са починали до 11 февруари, когато е и последния ден от фактическото изследване. Според здравните власти в Китай именно продължителното излагане в близост до заразени увеличава риска от инфекция няколко пъти.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?