4020

Най-малко 43-ма души загинаха при пожар в столицата на Бангладеш ВИДЕО

Най-малко 43 души са загинали, а десетки са ранени, след като  пожар обхвана седеметажна сграда в престижен квартал в столицата на Бангладеш Дака, съобщиха здравните власти.

"До момента 43 души са загинали от пожара", заяви пред АФП министърът на здравеопазването на Бангладеш Саманта Лал Сен, след като посети болницата на медицинския колеж в Дака и съседната клиника за изгаряния.

Сен заяви, че най-малко 40 ранени се лекуват в главната болница за изгаряния в града.

Служителят на пожарната Мохамад Шихаб добави, че пожарът е възникнал в популярен ресторант "Бирияни" на улица "Бейли Роуд" в Дака в 21:50 ч. местно време в четвъртък (15:50 GMT) и бързо се е разпространил на горните етажи, като е хванал в капан десетки хора.

По думите му пожарникарите са овладели пожара за два часа. Те са спасили 75 души живи, се казва в изявление на противопожарната служба.

В сградата на "Бейли Роуд" се помещават предимно ресторанти, както и няколко магазина за луксозни дрехи и мобилни телефони.

"Бяхме на шестия етаж, когато за първи път видяхме дим да се втурва през стълбището. Много хора се втурнаха нагоре. Използвахме водопроводна тръба, за да се спуснем по сградата. Някои от нас бяха ранени, защото скочиха от горния етаж", разказва управител на ресторант на име Сохел.

Други били хванати в капан на покрива и викали за помощ.

"Алхамдулиллах. Изпращаме надолу всички жени и деца, включително съпругата ми и децата. Всички мъже сме на покрива. Пожарната служба стои до нас. Петдесет души все още не са слезли", пише Камрузаман Маджумдар, професор по екология, в публикация във Facebook.

По-късно той е спасен благополучно.

Пожарите в жилищни сгради и фабрични комплекси са често срещани в Бангладеш поради небрежното прилагане на правилата за безопасност.

През юли 2021 г. при пожар, обхванал фабрика за преработка на храни, загинаха най-малко 52 души, включително много деца.

През февруари 2019 г. 70 души загинаха, когато огнен ад обхвана няколко жилищни блока в Дака.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?