4232

Най-малкият дарител откри 20 вековна монета и я предостави на музея Троя

През седмицата малчуган дари приблизително 20 вековна монета от римския период на музея Троя, в окръг Чанаккале, Западна Турция.

Десет годишният Онур Йозджан Чимен който живее в село Чъплак в окръг Чанаккале, откри ценната монета на пътя, докато караше велосипеда си на 6 май.

ИХА

По-късно Чимен занесе монетата, която намери, на експерти в музея. 

При извършената експертиза в музея е установено, че това е градска монета на 2 хиляди години от древния град Александрия Троада, датираща от римския период. На лицевата страна на монетата има бюст на император Комуд, а на гърба има изображение на Аполон Сминтей на пиедестал. 

ИХА

Директорът на музея Троя, Ръдван Гьолчук сподели пред медиите: „Онур дойде при нас със семейството си. Той стискаше дланта си в юмрук. Каза, че е намерил стара монета и че иска да я предаде в музея. В крайна сметка Чимен дари монетата на музея.

ИХА

В миналото ние бяхме направили малка изложба в музея Троя за друго момче, Недждет, който дари няколко творби на музея през 1934 г. Той беше на 11 години, когато направи това дарение. Близо 90 години по-късно, Онур, селско момче на 10 години, стана един от най-известните хора в Турция, след този добронамерен акт", допълни той.

„Онур, който е едва на 10-годишна възраст, стана най-младият дарител в Турция. Той ни направи много щастливи.

Археолозите Хазал Фърат и Юнус Йоздемир отидоха в училището където момчето учи и му дадоха специална грамота.

ИХА

Онур по-късно дойде на събитие в музея и сподели това прекрасно откритие с други ученици като пример за дете с изградено съзнание за опазване на културното наследство на страната."

ИХА

Онур сподели пред агенция Ихляс Хабер (ИХА): „Докато минавах през градината с велосипеда си в село Чъплак, видях блясък от земята. Когато взех предмета в ръката си, разбрах, че това е стара монета. След това я предадох на археолога Хазал Фърат, който беше дежурен в музея", заключи той.

ИХА

Над 2 хиляди творби са изложени в музея Троя, който има затворена площ от 12 750 квадратни метра. Той се намира на входа на руините на античния град Троя, който хвърля светлина върху 5 600 годишната история в Чанаккале. Музейът беше открит за посетители на 18 март 2019 г. Той продължава да привлича вниманието на целия свят със своята архитектура и произведенията, изложени в него.

ИХА

Музеят Троя получи специалната награда за Европейски музей на годината през 2020 г., специалната награда на Европейската музейна академия през 2020 г. и 2021 г. и наградата „Най-успешен музей“ през 2020 г. и наградата „Избор на пътешествениците“ за две последователни години от Tripadvisor.com.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?