2374

"Най-лошата първоаприлска шега": Русия пое руля на Съвета за сигурност на ООН

В Украйна Москва води агресивна война. В Хага президентът Владимир Путин е изправен пред заповед за арест за военни престъпления. Но в ООН Русия е на път да поеме ръководството на един от основните органи - Съвета за сигурност.

Страната пое председателството на 15-членния съвет, което се сменя на ротационен принцип всеки месец. Последния път, в който тя го оглавяваше беше през февруари 2022 г. - точно когато Путин започна войната в Украйна.

Сега на практика, органът на ООН се ръководи от страна, срещу чийто президент има издадена международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления. Съдът в Хага, който не е институция на ООН, издаде заповедта миналия месец.

Това обаче не попречи на Москва отново да председателства Съвета за сигурност, въпреки възраженията на Украйна. Органът има предимно процедурна роля, като постоянни членове в него са още Съединените щати, Великобритания, Франция и Китай.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба нарече руското председателство "най-лошата първоаприлска шега" и "ярко напомняне, че нещо не е наред с начина, по който функционира международната сигурност".

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че този ход е "поредното посегателство срещу международното право", а украинският постоянен представител в ООН Сергий Кислица каза, че "от 1 април органът се издига до ново ниво на абсурдност".

Съветът за сигурност на ООН отговаря за поддържането на мира. В него са представени пет постоянни държави, които отразяват следвоенната структура, която е имала влияние при формирането на Съвета. Членовете на тази група работят заедно с 10 държави, които не са постоянни членове.

Присъствието на Русия като постоянен член означава, че тя може да налага вето на резолюции. За да бъде гласувана резолюция в Съвета за сигурност, са необходими девет гласа "за", като нито един от петте постоянни члена не може да гласува "против". През февруари 2022 г. Москва наложи вето на резолюция, която имаше за цел да заклейми инвазията ѝ в Украйна.

 
Миналата година украинският президент Володимир Зеленски призова Съвета за сигурност да се реформира или "да се разпусне напълно", обвинявайки го, че не е предприел достатъчно действия, за да предотврати войната. Той също така поиска Русия да бъде лишена от статута си на член в органа, но това така и не се случи.

Очаква се САЩ, Великобритания, Франция и техните поддръжници в Съвета да покажат неодобрението си, като намалят нивото си на участие в организираните от Москва събития през месеца, но няма информация някоя от държавите да планира бойкот или друг вид протест.

Вашингтон призова руската страна "да се държи професионално", когато поеме ролята си на председател.

"За съжаление, Русия е постоянен член на Съвета за сигурност и не съществува никакъв възможен международен правен път за промяна на тази реалност", заяви на брифинг тази седмица прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Западняк

Западняк

01.04.2023 | 22:38

ООН е паразитна организация без каквото и да било значение.

Отговори
5 4
Схемата

Схемата

01.04.2023 | 21:36

Схемата е много проста деца. САЩ са засдлъжняли 33 трилиона и нагоре на банкерите. Долара се срива. Ако не доминират - тоест експлотират света - се сриват. Ако победят Русия и Китай ще се просъществуват още 30 години и тогава ще се сринат. Това е всичко, деца. Лек сън.

Отговори
13 23
Западняк

Западняк

01.04.2023 | 22:35

… и като се събуди гащите ти пак мокри. Стига с тези мокри сънища!

Отговори
8 3
СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

01.04.2023 | 21:35

ПСЕТАТА МЕ ДРАЗНЯТ И КАКТО ВИЖДАТЕ НЕМА НИ СНЕГ НИ ДЪЖД! И ТОВА Е САМО НАЙ-МАЛКОТО! ВЪЗМОЖНО НАКАЗАНИЕ! :)

Отговори
1 4
СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

01.04.2023 | 21:32

РАЗБИРА СЕ КАЗАНОТО НЕ ОТМЕНЯ ШАМАРИТЕ, ТУПАНИЦИТЕ, РИТНИЦИТЕ ПОД ОПАШКИТЕ ИЛИ МЕТАНЕТО НА ЛОПАТАТА, КАТО МИ ДИГНЕТЕ КРЪВНОТО :)

Отговори
1 3
СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

01.04.2023 | 21:29

ЛУМПЕНИТЕ У ФРАНЦИЯ КВИЧАТ, ОБАЧЕ МНОЗИНСТВОТО ЗНАЕ КВО СТАВА И СИ ТРАЕ БЛАГОРАЗУМНО :) НОВ СССР КОЙТО МОЖЕ ДА РАЗГРАБИТЕ И ДА СИ ПРОДЪЛЖИТЕ АГОНИЯТА НЕ МА И КАТО ТАКА ЩЕ ПРАВИТЕ КАКВОТО ЗАПОВЯДАМ :) ЧИ ФУТ И ТЕ ДА СТАНАТ НА ЯРМА!

Отговори
2 5
СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

01.04.2023 | 21:16

АЗ УМЕЯ ДА ЧАКАМ И ЩЕ ДОЧАКАМ ЖИВОТНИТЕ ДА СЕ ПОВЪРТЯТ, ДА ПОМУЧАТ И КАТО СХВАНАТ, ЧЕ НЕМА КЛЬОПАЧКА И НЕМАТ ИЗБОР, ЩЕ ПОДКАРАТ СГАНТА КЪМ ЯРМОМЕЛКИТЕ :) НА НИКОЙ НЕ МУ СЕ УМИРА ;)

Отговори
1 5
Нужда от помощ?

Нужда от помощ?

01.04.2023 | 21:26

Психиатрична болница Карлуково Болница в България Адрес: Карлуково, ул. Княз Ал.Батенберг 1 Телефон: 069 875 035

Отговори
6 0
СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

01.04.2023 | 21:10

ПОДЧОВЕЦИТЕ СЪЩО ГЛЕДАТ ДА СИ НЕМАТ РАБОТА С МЕН :) И НА ПРАКТИКА МЕЖДУ СЕКИРАТА И ГАДОВЕТЕ НЕ СТОИ НИКОЙ :)

Отговори
1 6
Нужда от помощ?

Нужда от помощ?

01.04.2023 | 21:28

Психиатрична болница Карлуково Болница в България Адрес: Карлуково, ул. Княз Ал.Батенберг 1 Телефон: 069 875 035

Отговори
6 0
СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

01.04.2023 | 21:07

ФРАНЦУЗИТЕ ОБАЧЕ ЗНАЯТ КОЙ СЪМ И ВЪПРЕКИ НАТИСКА ОТ ГАДНИТЕ ИЗ РОДИ НЕ СИ И ПОМИСЛЯТ ДА МИ СЕ ИЗДЪРВАТ :) ОСВЕН ТОВА ГАДНИТЕ ЧИ ФУТИ ОСВЕН ДА ПЕЧАТАТ ПАРИ, НЕ МОГАТ ДРУГО. НЯМАТ РЕСУРСИ, НЕ ГИ КОНТРОЛИРАТ И НЕМА КАК ДА ГИ ПРИТИСКАТ В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН :) ТИЯ КОИТО ИМАТ РЕСУРСИ ЗНАЯТ ЗА СИТУАЦИЯТА И НЕМА ГНУСЕН ЧИ ФУТ, КОЙТО ДА ГИ НАКАРА ДА ПРОДАВАТ :)

Отговори
0 7
СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

СПЕЦИАЛНО ЗА ЕВРОНЮЗ!

01.04.2023 | 21:04

ДА НЕ СЕ ЧУДАТ, КВО СТАВА У ФРАНЦИЯ :) СТАВА ЧЕ ГАДНИТЕ ЧИ ФУТИ ГИ УДРЯТ В КОНЦЕСИИТЕ, БЮДЖЕТА Е ПРАЗЕН И СЕ НАЛАГА ДА ВДИГАТ ГОДИНИТЕ ЗА ПЕНСИИ. А ТОВА СЕ ПРАВИ ЗА ДА ГИ НАКАРАТ ДА СЕ БИЯТ С МЕН И ДА СПАСЯВАТ ЧИ ФУТ СКАТА СМРАД :) ОСВЕН ТОВА СА МОБИЛИЗИРАЛИ ЛУМПЕНИТЕ, КОИТО КОНТРОЛИРАТ, КАКТО В АМЕРИКА СТАНА, ДА ХОДЯТ ДА КВИ ЧАТ И ВИЯТ ПО УЛИЦИТЕ :)

Отговори
0 6

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”