Следвайте ни

Най-горещият май от 51 години на Балканите отчетоха синоптиците 

viber icon

Епизодичните валежи през юни в източните райони на Балканите са облекчение, но статистиката показва, че региона е преминал през най-горещия май от 51 години, нещо, което може да е предвестник на по-горещи дни в следващите години.


Средната температура през май, която е била 16,7 градуса по Целзий, се е повишила с 2,6 градуса според данни, предоставени от турската държавна метеорологична служба. Малко места бяха пощадени от екстремни температури.


Професор Левент Курназ, директор на Центъра за изменение на климата и политически изследвания в университета Божазичи, казва, че почти в целият свят е отбелязано повишаване на температурата, произтичащо от емисиите на въглероден диоксид от използването на въглища, нефт и природен газ. „Миналата година беше най-горещата в света, а 2019 беше третата най-гореща година. Това не означава, че всяка година ще бъде по-гореща от предишната, тъй като атмосферата от време на време се променя ”, каза той за Анадолската агенция (AA).


Курназ каза, че Турция е станала по-топла през пролетта, докато САЩ и европейските страни са по-хладни. Той отдава повишаването на средните температури на явлението Ел Ниньо, климатичен модел, характеризиращ се с необичайно затопляне на водите в източната част на Тихия океан, което влияе на времето по целия свят. „Ако се прояви през следващата година и през 2023 г., средните температури ще бъдат още по-високи“, предупреди той. Той каза, че това може да доведе до суша и земеделски загуби, заедно със здравословни проблеми, особено за деца и възрастни хора.


Миналата година беше третата най-гореща за последните десетилетия и бе безпрецедентна по отношение на бедствия, свързани с времето.


Това десетилетие е било най-топлото в света според Световната метеорологична организация (СMO), с температури с 1,2 градуса по Целзий над температурите от доиндустриалната ера на 19 век. Агенцията също така прогнозира с 20% вероятност температурите временно да надхвърлят 1,5 градуса още през 2024 година.


През януари генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш заяви, че 2021 г. е критична за климата, призовавайки за многостранни действия срещу изменението на климата, докато призовава държавите да намалят глобалните емисии, за да облекчат въздействието на изменението на климата.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?