4232

Най-голямото великденско яйце е в Бразилия, най-дългият козунак - в Екатеринбург

В навечерието на празника ви разказваме за интересни факти, които може да сте чували, но може и да ви изненадат

Великден се основава на библейската история за чудотворното възкресение на Исус Христос, който е разпнат на кръста. Празнува се по целия свят и има много легенди, истории и необичайни факти.

 

Защо Великден е подвижен празник 

Събитията, свързани с възкръсването на Христос, са станали в дните около еврейския празник Пасха. Затова от самото начало честването на Великден е свързано с Пасха. На иврит има дума pesah, която означава „преминаване” и отбелязва освобождението на евреите от робство.

Работата е там, че преди две хиляди години евреите са смятали по лунния календар. След въвеждането на новия календар теолозите решават да обвържат празнуването на Великден с дните на луната. Сега го отбелязваме всяка първа неделя след първото пълнолуние на пролетта, което се счита за първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Ако пълнолунието е в петък, събота или неделя, Великден се отлага за следващата седмица.

 

Червеното яйце - символ на Христовата кръв

Има една легенда, според която след възкресението на Исус Мария Магдалена отива при император Тиберий, за да съобщи удивителната новина, и му поднася яйце като подарък - символ на възкресението. 

Тиберий е повече от скептичен към историята на жената, отбелязвайки, че възкресението от мъртвите е толкова невъзможно, колкото бяло кокоше яйце изведнъж да стане червено. Щом изрича тези думи, яйцето веднага става червено, което по-късно става доминиращ цвят във великденската кошница. 

Между другото, най-скъпите и известни великденски яйца са яйцата на Фаберже, произвеждани от бижутера за руското императорско семейство. Първото изработено скъпоценно великденско яйце е златно, покрито с бял емайл, а вътре в него има малко златно пиленце. Следват още много луксозни шедьоври.

Най-голямото великденско яйце пък е с височина 16,72 м и диаметър 10,88 м. Намира се в бразилския град Помероде. Създадено е за два дни като част от годишния Великденски фестивал на града. То е изрисувано в стила на кашубското народно изкуство и е проектирано от местен художник.

 

Сладкият обреден хляб е символ на плодородието 

Козунаците се пекат още от предхристиянските езически времена. От самото начало значението им е във формата. Традицията се е запазила и в християнството. Днес трите плитки означават триединство. В различните страни имат различни наименования: цуреки, чорек, кулич, бабка, панетоне, фолар и др.

Най-големият козунак е направен в Екатеринбург и е с диаметър 1,8 км. Използвани са 22 хиляди яйца и 300 кг масло, 20 кг захарен крем, половин тон брашно. Върху козунака е нанесено изображение на Екатеринбург с градското езерце и бъдещата катедрала "Св. Екатерина". 

 

Откъде се е появил великденският заек

В много култури заекът е символ на плодородие или просперитет. Смята се, че той произлиза от немските народни легенди. В Германия традиционно на Великден децата оставят гнезда, които обикновено са направени от шапки, и очакват шарени яйца като подарък. С течение на времето заекът измества други приказни животни и се утвърждава в това символно значение във всички страни,  говорещи немск​и

Заекът също се е смятал за свещено животно на богинята на пролетта - Eostre (Eastre), от чието име произлиза думата „Великден” както на английски, така и на немски. А сред древните келти и скандинавци заекът се смята за символ на богинята майка.

В някои страни по света се вярва, че заекът носи шарени яйца, както и шоколад и други сладкиши на децата, които са се държали добре. На този ден много хора се обличат в костюми на заек и дават подаръци на минувачите.

Според друго поверие с настъпването на пролетта зайците започват да търсят храна в селата - по полета, в овощни градини и т.н. Когато хората видят заек, те със сигурност знаят, че идва Великден.

 

Интересни празнични вярвания 

За да стане великденското агне сочно и вкусно, къщата трябва да е тиха и спокойна. Не можете да говорите силно, още по-малко - да се карате.

Хлябът ще расте толкова бързо, колкото стопанинът тича с козунака.

Който изпревари всички, ще има най-силния кон и ще изпреварва другите в работата цяла година.

Сутринта на Великден се измивате с вода, останала от Велики четвъртък. Добре е да поставите сребърно нещо или лъжица, или може би монета. Това измиване ще донесе красота и богатство.

Ако момичето не може да се омъжи, тогава трябва да даде кърпата, с която се е избърсала на Велики четвъртък, заедно с багрите и козунака, на онези, които искат милостиня. Тогава желаният брак трябва да се осъществи бързо.

И още нещо за брака: на Великден, по време на църковна служба, трябва да кажете следните думи: „Възкресение Христово, прати ми един младоженец!”.

 

Великденски куиз "Марица" - само три въпроса за страхотни награди 

След успеха на коледния куиз на „Марица” е време за нова порция любопитни и забавни въпроси и чудесни награди, този път на тема „Великден”.

За целта куизмастър Стефан Лозанов отново подготви за всички жадни за знания и забавления читатели на „Марица” три интересни великденски въпроса.

Включете се в нашия празничен куиз, като ни изпратите своите отговори на имейл [email protected] до 8 май включително.

Чрез томбола ще бъдат определени четирима късметлии от всички, дали три верни отговора. А наградите са: две страхотни възглавници от „Дуситекс” и две красиви декорации със скандинавски мъх от Home Trend.

Верните отговори и имената на спечелилите ще обявим на 10 май в публикация във вестника и сайта на „Марица”. А наградите ще можете да получите лично в редакцията на медията в Пловдив.

И понеже мотото на Quiz night show е „Знанието и забавлението заедно!”, ви каним да се включите още сега в нашия куиз, от който може да научите интересни факти, да се забавлявате, да се настроите на празнична вълна и да спечелите готини награди. Пожелаваме Ви успех и с нетърпение очакваме на посочения имейл отговорите на следните въпроси:

 

1. В кой ден от Страстната седмица Иисус изгонва търговците от храма?

 

2. От коя страна произлиза легендата за великденския заек?

А) Германия

Б) Франция

В) Англия

Г) САЩ

 

3. Най-скъпото яйце в света е Третото императорско великденско яйце. Колко струва то и чие дело е?

 

И един жокер от нас: отговор на някой от въпросите можете да намерите в специализираното ни издание „Марица Великден”.

 

Не забравяйте да посочите в имейла имената си и телефон за връзка.

Дерзайте!

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?