71

Най-голямата измама на Острова: Петима българи източиха £50 милиона от социални помощи

Банда от петима българи са задържани за финансова измама на стойност 50 млн. паунда от социални помощи във Великобритания. Местните медии описват случая като "най-голямата измама в английското право".

Българите са подали хиляди фалшиви молби, като са използвали, както реални лица, така и откраднати самоличности. Използвани са много фалшиви документи, включително фалшиви фишове за заплати и писма от личен лекар.

В рамките на разследването полицията идентифицира три "фабрики за помощи" в Лондон, откъдето са идвали многократните фалшиви молби.

По време на обиските полицията е открила и пакети, съдържащи фалшиви и подправени документи, както и пачки с пари в брой, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Българските граждани Галина Николова, на 38 г., Стоян Стоянов, на 27 г., Цветка Тодорова, на 52 г., Гюнеш Али, на 33 г., и Патриция Панева, на 26 г., вече са се признали за виновни в престъпления, свързани с измама и пране на пари, пише skynews.

Прокурорът Бен Рийд определи случая като "сложен и предизвикателен". Разследването е съвместно между властите на Великобритания, България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността - Евроюст.

"Това дело е най-голямото съдебно преследване за измама с обезщетения, което някога е било повдигано пред съдилищата в Англия и Уелс", каза той.

В продължение на няколко години обвиняемите са планирали да извършат измама в промишлен мащаб срещу системата за универсален кредит, което е струвало на данъкоплатците повече от 50 млн. паунда.

"Представяйки хиляди фалшиви искания, организираните престъпници са забогатяли от държавните средства, предназначени за защита и подпомагане на най-уязвимите хора в нашето общество", каза още Рийд.

Той заяви, че Министерството на труда и пенсиите (Department for Work and Pensions - DWP) сега ще започне процедура по конфискация срещу обвиняемите в опит да възстановят откраднатите пари.

Бандата е действала в продължение на четири години и половина, между октомври 2016 г. и май 2021 г., когато са арестувани за първи път.

Един от обвиняемите - Гюнеш Али, е бил арестуван и освободен, след като избягал в България.

През февруари миналата година обаче, след съвместна работа с българските власти, той е екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да може да бъде изправен пред съда.

И петимата обвиняеми ще се явят за произнасяне на присъда в съда в Ууд Грийн през май, цитира 24chasa.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
пловдивският Грозник - другарят Грозев

пловдивският Грозник - другарят Грозев

10.04.2024 | 22:15

лови само руски шпиони!

Отговори
1 0
656

656

10.04.2024 | 19:21

Уточнявайте, българи сигани които отдавна са истински европейци

Отговори
3 0
Ай Ся Де

Ай Ся Де

10.04.2024 | 16:00

Борето Джонсъна лудия перчем източи милиарди да подкрепя Усрайна Ама нищо Вие ся за някви 50 милиона проблем ша прайте

Отговори
4 4
Великата Европа

Великата Европа

10.04.2024 | 15:40

едни мошеници точат английската система, други тарикати работят по 10 дни във Франция и после точат нашата система с обезщетения.....к'ви са тия закони и европейски директиви, бе, хора?!?!?!?!

Отговори
12 0
Айше

Айше

10.04.2024 | 15:26

Алито от маалата анааа патрон

Отговори
9 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?