Следвайте ни

Най-голямата градска ферма в света е върху покрив

viber icon

Най-голямата градска ферма в света бе открита преди дни в Париж. Тя е разположена над Изложбения център в Порт дьо Версай - Paris Expo Porte de Versailles, на площ от 14 хил. кв. м - около две футболни игрища. В същото време германски фермери се прочуха, като изрисуваха лика на виртуозния композитор Лудвиг ван Бетовен върху нива.  

Градската ферма в столицата на любовта включва над 20 градини, в които се произвеждат близо 900 кг плодове и зеленчуци на ден. Растенията се отглеждат биологично, без почва. Прилага се вертикална аеропонична система, а бъдещата продукция се храни с разтвори и дъждовна вода. В амбициозния проект с ферма на покрива са инвестирани 5 млн. евро.

Известна верига заведения откри до градината бар и ресторант с панорамна гледка към града. В менюто „От фермата до трапезата“ присъстват само продукти, отгледани в градската ферма.

Планът е фермата Nature Urbaine да предлага не само продукция, но и ред услуги, свързани с градското селско стопанство, организиране на образователни турове и тиймбилдинги. Парижани ще имат възможност да наемат там участъци земя и да произвеждат сами храната си.

Nature Urbaine също дава възможност на жителите на френската столица на цена от 15 евро да поръчат онлайн пакет с продукти, съдържащ букет от мента, градински чай, маруля, различни видове кълнове, грозде, репички, сирене, както и буркан със сладко и пюре.

Градската ферма в Париж е част от десетилетен проект за обновяване, който цели да превърне изложбения център в модел за устойчиво развитие, като следва останалата част от града.

„Инсталирайки работещи ферми в обектите, които изграждаме, ние помагаме за насърчаване на екологичната и икономическата устойчивост“, казва основателят на компанията за градски ферми Agripolis Паскал Ардер.

Отглеждането на храна в подобни условия може да спомогне и за намаляването на вредните емисии и замърсяването на въздуха в градската среда. Според Agripolis плодовете и зеленчуците пътуват в хладилни камери чрез сухопътен транспорт между 2400 и 4800 километра от фермата до пазара. С изграждането на подобен тип пространства за градско земеделие може значително да се намали броят на камионите, влизащи в града, да се облекчи трафикът и да се намали замърсяването на въздуха.

Нарисуваха Бетовен със слънчоглед и царевица

Баварски фермери от германския град Утинг ам Амерзе създадоха огромен портрет на Лудвиг ван Бетовен. Ликът на великия композитор е нарисуван на нива с помощта на слънчоглед, царевица и коноп. Цветната композиция е умело аранжирана специално за 250-годишнината от раждането на твореца.

Авторите на гигантския портрет вече над 20 години се занимават със създаването на лабиринти от растения. Този път си поставили за цел да почетат подобаващо Бетовен.

„Портретът изискваше огромни усилия. Разбира се, той не се прави от един човек. Следи се внимателно процесът, за да са всички линии на точното място“, споделя фермерът Корин Ърнст.

Заради огромните си мащаби портретът може да бъде видян изцяло само от височината на птичи полет.

Коментари (1)

Чанова

Чанова

12.08.2020 | 06:39

Не се занимавайте с по-сериозни новини. Гледайте си клюките. Първо, като гледам, има сандъци с почва, второ- при биологичното е забранено хидропонното отглеждане.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?