1553

Най-големият за 2022 г. астероид приближава Земята

Най-големият за 2022г. астероид ще приближи земята на 27 май, информираха от NOVA. Той е  от групата на Аполо и ще приближи Земята след само четири дни, съобщиха от Института по приложна математика "Келдиш" към Руската академия на науките.

Институтът публикува снимка на потенциално опасния астероид (7335) 1989 JA от групата "Аполо".

"Тази година той би трябвало да е най-големият (с размер около километър и половина) от известните потенциално опасни обекти, което ще позволи да бъде видян дори с любителски телескоп с апертура 20 см. Най-близкото му приближаване към нашата планета ще се случи на 27 май на разстояние от около 4 милиона км при скорост от 13 км/сек", се казва в съобщение.

От института уточняват, че астероидът е бил наблюдаван през изминалата нощ от няколко обсерватории на научното сътрудничество.

На свой ред „Роскосмо“ подчерта, че Земята няма да бъде застрешна по време на приближаването на астероида (7335) 1989 JA.

До 23 юни 2055 г. обектът няма да бъде толкова близо до Земята, както след няколко дни, пишат от БТА.

Астероидът е един от над 29 000 близки до Земята обекти, които НАСА проследява всяка година и е категоризиран „Аполо“ - астероиди, които обикалят около Слънцето, докато периодично пресичат орбитата на Земята. 

НАСА следи отблизо обекти като този и наскоро стартира мисия, за да тества дали потенциално опасни астероиди могат един ден да бъдат отклонени от курса си, за да не се сблъскат със Земята. 

През ноември 2021 г. НАСА изстреля космически кораб, наречен „Тест за двойно астероидно пренасочване (DART), който да се сблъска челно с астероида „Диморфос“( Dimorphos) през есента на 2022 г. Сблъсъкът няма да унищожи астероида, но може да промени орбиталния му път

.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?