2374
Следвайте ни

Най-големият удар срещу мафията: 70 мафиоти от известния клан Ндрангета вече затвора

viber icon

Италиански съд осъди на дълги присъди 70 членове на италианската престъпна организация Ндгрангета, съобщава ВВС. Това е най-големият процес срещу мафията в Италия от десетилетия. 

Обвиненията за са изнудване, опит за убийство, търговия с наркотици и лихварство. През следващите две години на съд ще застанат още 355 гангстери и политици, които са им помагали. 

На заседанията на съда, които са при закрити врата, ще бъдат изслушани хиляди свидетели. За целта специална зала в град Ламезия Терме бе преоборудвана. 

Тези от обвинените, които си признаят минават през бърз съд, който им гарантира намаляване на присъдите с една трета. 

В Ндгрангета влизат 150 престъпни фамилии, но съдът сега е само срещу фамилията Манкузо. 

Специален дълъг процес ще има към главата на фамилията Луиджи Манкузо и бившия сенатор Джанкарло Пители. Последният е считан за политическото лице, което е уреждало делата на фамилията. 

21 от обвиняемите са оправдани. Ндгрангета изгря като първостепенен италиански мафиотски синдикат след като през 80-е и 90-е години Италия нанесе серия мощни удари на италианската мафия в Сицилия. 

Процесът е координиран от прокурора Никола Гратери, който е посветил 30 години от живота си в борбата с италианската мафия. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?