49
Следвайте ни

Най-евтината Нова година с хотел за 10 и вечеря за 2 долара привлича иранци в Турция

viber icon

Иранците се стичат в източната турска провинция Ван заради изгодните цени, породени от резкия срив на лирата спрямо чуждестранната валута.


Повечето хотели са напълно резервирани за тридневния празник на Нова година, каза ръководителят на Асоциацията на хотелиерите и професионалистите в туризма Юнус Юксел пред агенция Демирорен. 


Собствениците на магазини са доволни от интереса на иранските туристи към Ван, каза Юксел. 


„Иранците не можеха да идват в Турция дълго време заради пандемията. Започнаха да пристигат след отварянето на граничните пунктове. Пандемията засегна много ежедневието и туризма ни“, каза той. 


"Надявам се, че ще бъдат направени повече резервации. Загубата на стойността на нашата валута означава пристигане на повече туристи", каза още той. 


"Помислете си. Могат да останат в хотел за 10 долара и да вечерят за два долара. Освен това пазаруват. Няма място, по-евтино от това. Надявам се да идват повече иранци, така и ние ще сме доволни." 


Джелалетин Башак, генерален мениджър на хотел във Ван, каза, че туристите се стичат в провинцията, за да пазаруват предимно през уикенда и повечето хотели са напълно резервирани по това време. 


"Нашите ирански гости пристигат за забавление и пазаруване. Ние не се различаваме от южния курорт Анталия. Готови сме да предоставим всички услуги", каза Башак. 


Междувременно в средиземноморския курорт Анталия повечето от хотелите вече са напълно резервирани за новогодишните празници, предимно от руски туристи.


Турските медии съобщиха, че в Одрин хотелиерите също са доволни, защото в града и района българските туристи са направили резервации за новогодишния уикенд. 


Българите ежедневно преминават през границата, за да задоволят много от своите нужди и да се възползват от изключително изгодните цени на стоките в Турция. Тенденцията се засили особено от септември насам, когато България вдигна карантината за граждани, пристигащи от Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

12$

12$

16.12.2021 | 10:26

А във Велинград в луксозните хотели на Нова година бутилка минерална вода е 12$.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?