1553

Най-богатите хора в света загубиха 1,4 трлн. долара за 6 месеца

Състоянието на Илон Мъск е намаляло с почти 62 млрд. долара. Джеф Безос пък трябваше да се раздели к около 63 млрд. долара. При Марк Зукърбърг намалението пък бе почти наполовина, съобщава Bloomberg.

Най-богатите 500 човека в света са загубили общо 1,4 трлн. долара през първата половина на годината - впечатляващ спад, който е и най-резкият за първо полугодие при милиардерите.

Това е значително разминаване спрямо предходните две години, когато богатствата на милиардерите се разраснаха на фона на безпрецедентните стимули на правителства и централни банки заради коронавирусната пандемия.

Но откакто централните банкери започнаха да увеличават лихвените проценти в опит да преборят инфлацията, някои от най-поскъпналите акции – и милиардерите, които ги притежават – започнаха бързо да губят позиции. Така например Tesla Inc. отчете най-лошото си тримесечие в историята през месеците до юни, а акциите на Amazon.com Inc. се сринаха с най-много от „дотком“ бума насам.

И макар загубите да са значителни за най-богатите, те представляват само малка крачка към намаляването на световното неравенство. Собственикът на Tesla все още е най-богатият човек в света с 208,5 млрд. долара, а вторият след него Безос разполага с 129,6 млрд. долара, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Бернар Арно, най-богатият човек във Франция, е на трето място в списъка със 128,7 млрд. долара, следван от Бил Гейтс със 114,8 млрд. това са и единствените четирима души със състояние от над 100 млрд. долара – в началото на годината десетима души бяха над тази граница, включително Зукърбърг, който сега се нарежда на 17-о място в класацията с 60 млрд. долара.

 

Актуалният списък на милиардерите на Bloomberg. Графика: Bloomberg

И все пак класата на милиардерите е натрупала толкова голямо състояние през последните години, че не само мнозинството от тях могат да устоят на най-лошото първо полугодие от 70-тодини насам за индекса S&P 500, но вероятно се опитват да сключат и изгодни сделки, казва Торне Перкин, президент на Papamarkou Wellner Asset Management.

„Често начинът им на мислене е малко по-противоречив“, посочва Перкин. „Много от нашите клиенти търсят възможности, когато на улицата има проблем“, допълни той.

И това определено важи през първите шест месеца за някои от части на света. Владимир Потанин, най-богатият човек в Русия със състояние от 35,2 млрд. долара, придоби позициите на Societe Generale в Rosbank по-рано през годината. Той също така изкупи деля на санкционирания петролен магнат Олег Тинков в дигитална банка за едва част от това, което някога струваше.

Сам Банкман-Фрийд, главният изпълнителен директор на криптоборсата FTX, купи 7,6% дял в Robinhood Markets Inc. в началото на май, след като акциите на брокера поевтиняха със 77% от публичното си предлагане миналия юли. 30-годишният милиардер също така влиза и в ролята на кредитор за проблемни криптокомпании.

Но най-високопрофилното изкупуване принадлежи на Мъск, който сключи сделка за 44 млрд. долара за покупката на Twitter Inc. Той предложи да плати 54,20 долара на акция, като в края на сесията в четвъртък оценката ѝ е 37,39 долара за акция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
kokorcho

kokorcho

03.07.2022 | 15:00

OOOHHHH gorkite.¡¡bili obedneli...Ako kakvo da kaje bg naroda AAAA¿¿¿

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?