Следвайте ни

Навсякъде по света: С дъжда и снега вече вали и пластмаса

viber icon

Ако преди се бяхме плашехме от киселинните валежи, сега учените ни информират, че ни очакват пластмасови, пише blitz.bg. Нещо повече - те вече се случват на почти всички места на нашата планета. Това съобщиха природозащитници от Университета в Юта, които проведоха проучване в няколко области на САЩ. Според тях човечеството ще се сблъска с глобална екологична катастрофа.

Американски изследователи правят анализ на дъждовната вода в продължение на 14 месеца и откриха, че повече от 1000 тона микропластика замърсяват единадесет американски щата годишно. Това е почти 120 милиона пластмасови бутилки за вода. Нещо повече, това се случва в защитените територии на страната, които заемат едва 6 процента от нейната площ. Ако си представите какво се случва в глобален мащаб, тогава картината изглежда още по-шокираща.

Разпространението на микропластмасата по цялата планета става почти моментално и тя попада в най-екологично чистите райони на планетата, например Арктика или Френските Пиренеи.

Микрочастиците попадат в океаните и унищожават дълбоководни екосистеми, а след това падат на земята с морския бриз. Частиците от пластмаса падат под формата на пластмасов дъжд. Този вид валежи ще станат важен проблем за човечеството в бъдеще. Най-плашещото в тази ситуация е, че до 2030 г. обемът на пластмасовите отпадъци ще се увеличи до 460 милиона тона годишно. В същото време броят на потребителите на този тип продукти расте с тревожни темпове. Това важи особено за развиващите се страни.

Природозащитниците предупреждават, че микроскопичната пластмаса влияе неблагоприятно на околната среда, дивата природа. Освен това тя е в състояние да провокира появата на нови видове микроби, срещу които човечеството може да няма защита.

Микропластмасата не изчезва, но постоянно циркулира през различни системи на сушата, във водата и във въздуха. Колкото по-микроскопична става пластмасата, толкова по-сериозен е проблемът, пред който се изправя човечеството. Този въпрос обаче все още остава нерешен, тъй като има твърде много хора, свързани с този материал, и е много трудно да се откажем от него.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?