Следвайте ни

Навършват се 82 години от началото на Втората световна война

viber icon

Макар и напрежението в Азия между Япония и Китай да тлее още от 1936 година, историците са приели за начална дата на Втората световна война 1 септември 1939 година - датата, на която Германия напада Полша, последвано два дни по-късно от обявяването на война на Германия от Великобритания и Франция.

Войските на Хитлер нападат Полша след няколко инсценирани гранични инцидента, които служат като претекст за атака. Битката за Вестерплате, местност в Данциг, често е сочена като първото сражение от Втората световна война. Само за ден германците обявяват включването на Данциг в състава на Третия райх и преминават към ликвидация на всички полски институции на негова територия.

За по малко 48 часа събитията от началото на септември 1939 година в пограничните райони на Полша водят началото на един от най-кървавите и мрачни периоди в новата история, с над 70 милиона загубили живота си и още стотици милиони ранени по цял свят за следващите 6 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Барабата

Барабата

01.09.2021 | 09:55

Началото на воината е 17 август 1939 г, с подписване на договора между Рибентроп - Молотов,стига сте писали неща от съветската история

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?