71

НАТО: Русия е загубила в Бахмут пет пъти повече войници от Украйна

По данни на разузнаването на НАТО руските войски са загубили пет пъти повече войници от Украйна в битката за Бахмут в Донецка област, съобщи Си Ен Ен, като се позова на анонимен източник от Северноатлантическия алианс, пише 
dnes.dir.bg.


Източникът не е посочил точни данни за загубите на двете страни. Той обаче твърди, че въпреки това съотношение Украйна все пак е претърпяла значителни загуби при защитата на Бахмут. През януари немското сп. "Шпигел" съобщи, че по данни на германското разузнаване украинската армия губи трицифрен брой войници всеки ден в боевете за града.

Както отбелязва Си Ен Ен, украински официални лица многократно са заявявали, че по време на боевете за Бахмут украинската страна е нанасяла значителни загуби на руската страна. Телевизията цитира командира на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски, който на 5 март е посетил частите, отбраняващи Бахмут, че украинската армия е "намалила настъпателния потенциал на противника" в този участък на фронта.

Тежките боеве за Бахмут продължават от юли 2022 г. насам. От руска страна в тях участват наемници от ЧВК "Вагнер", в чиито редици има затворници. В началото на март 2023 г. основателят на военната компания Евгений Пригожин заяви, че Бахмут е "практически обкръжен" и предложи на украинската армия да напусне града.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че за Украйна е важно да защити Бахмут, но не на всяка цена. Според него украинските въоръжени сили ще се сражават в този участък на фронта, докато това е разумно. От обкръжението на украинския президент допуснаха, че украинската армия може "стратегически да се оттегли" от Бахмут. В началото на март военни експерти от базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) съобщиха, че украинските въоръжени сили се готвят да се изтеглят от някои части на Бахмут, като разрушат мостове.

На фона на слуховете, че военното и политическото ръководство са в противоречие по отношение на необходимостта да се продължи защитата на Бахмут, от канцеларията на украинския президент съобщиха, че главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужний се е изказал за продължаване на бойните действия за града. Източници на германския таблоид "Билд" твърдят, че преди няколко седмици Залужний е препоръчал да се обмисли изтегляне от Бахмут по тактически съображения.

В днешната си сводка обаче Институтът за изследване на войната твърди, че Украйна ще продължи да защитава Бахмут, въпреки че градът не е важен нито от оперативна, нито от стратегическа гледна точка.

Борбата на Украйна за Бахмут придоби стратегическо значение поради настоящия състав на руските сили, разположени в района. В някои западни съобщения напоследък се изказва предположение, че Украйна губи елитни войски и дефицитно оборудване срещу новобранци от ЧВК "Вагнер", които са просто "пушечно месо". Тази констатация като цяло е вярна, отбелязват експертите на ISW, като същевременно изтъкват, че резервът от руски затворници, подходящи за бойни операции, не е неограничен и елиминирането на голям брой от тях в Бахмут означава, че те няма да бъдат използвани за по-важни битки.

Украинското разузнаване подкрепя оценката на ISW, че руските сили край Бахмут наскоро са променили тактиката си и са вкарали в бой по-качествени специални части и елементи от редовните сили.

ЧВК "Вагнер" вероятно все още ще използва затворници за операциите в Бахмут, макар и в много по-ограничена степен, отколкото през предходните месеци, поради огромните загуби, понесени при фронтални атаки. Но сега "Вагнер" е хвърлила в боя и най-добрите си войници и именно те биват унищожавани заедно с новобранците, отбелязва ISW.

Сериозните загуби на елитната бойна сила на ЧВК "Вагнер" би имало положителни последици извън бойното поле. Сериозното накърняване на влиянието и репутацията на Пригожин, един от най-радикалните руски националисти, би било важно постижение от гледна точка на дългосрочните перспективи за възстановяване на здравия разум в Русия, посочват експертите на ISW. Това е в интерес както на Америка, така и на Украйна, и повишава залозите в битката за Бахмут.

Според британското разузнаване украинската отбрана на Бахмут продължава да изчерпва силите и на двете страни. То оценява, че украинските сили може би са успели да стабилизират отбранителния си периметър през уикенда след предишни руски офанзиви в северната част на града.

"Около 2 март руски удар разруши мост над единствения асфалтов път към Бахмут, който все още беше под украински контрол. Калта вероятно е възпрепятствала украинските усилия за снабдяване, тъй като те все по-често прибягват до използването на черни пътища", съобщава британското разузнаване.

Същевременно украински военни, които се сражават в Бахмут, заявиха пред АФП, че някои части вече са започнали да се изтеглят от града.

Близо до град Часов Яр, на 10 км западно от Бахмут, един войник заявил пред агенцията, че е дошъл да ремонтира танка си след месец на сражения. "Бахмут ще падне. Почти сме обкръжени. Частите постепенно се оттеглят на малки групи", казва той и допълва, че единственият изход от града е по черни пътища, водещи към Часов Яр. Ако танковете заседнат там, могат да бъдат подложени на артилерийски обстрел, казва той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
АЗ  вярвам

АЗ вярвам

07.03.2023 | 14:29

АЗ вече вярвам на нашите нови приятели Кото кажат е верно 30 години облъчване на мозъчната ми кора кой са ми приятелите и кой враговете изглежда дава своя ефект През първата половина на моя живот днешните ни приятели бяха империалистическите ни врагове Тогава комунистите който ми обясняваха кой ми е приятел и кой враг не искаха да ме разберат и простят че аз не искам да имам врагове а приятели Днес наследниците на куманиста Нико Яхиел и брат му Яков Яхиел отново се напинят да ми обясняват на мен Българина кой са мойте приятели и врагове Вярвате ли да ли ще успеят Ако имам поне двайсет живота според мен Не Просто като Просто Кирчо или Простата им чиииииифутска Тиква двадесет пъти повече ще ги мразя

Отговори
2 5
Шоро

Шоро

07.03.2023 | 14:12

Да, Путин умря, Русия фалира, руската армия е разбита, а скоро моите господари ще влезнат, като освободители в Москва!

Отговори
3 5
война на америка

война на америка

07.03.2023 | 13:56

Браво, натовци! Радвайте се! Че нещо май украинците започнаха да попривършват.....

Отговори
7 7
Може да кажат всичко от НАТО ....

Може да кажат всичко от НАТО ....

07.03.2023 | 13:21

Но никой не им вярва! Истината е друга!

Отговори
13 6
Какво казали джендърите от НАТО ....

Какво казали джендърите от НАТО ....

07.03.2023 | 13:17

А каква е истината обаче ....

Отговори
10 6
Яяяя

Яяяя

07.03.2023 | 13:05

Текуща сводка от тази сутрин: Руските войски зачистват северната, южната и източната част на Бамут. Украинските войски държат западната като опитват да се изтеглят поетапно нощем с големи загуби тъй като пътищата са под пълен обстрел. Малки групи пехота се изтеглят през полетата. Залужний е за отстъпване на Бахмут, но Зеленски е приел плана на командващия сухопътните войски да се използват стратегически резерви и да се ударят в тил и фланг "Вагнер" за деблокиране на обкръжените войски. Ситуацията повтаря на 100% битката при Сталинград, когато Хитлере дал заповед за деблокиране армията на генерал Паулус.

Отговори
10 3
нато

нато

07.03.2023 | 12:55

руснаците нямат вече армия, избита е, останалите се бият с лопати и някои даже със сапове, щото и лопати нямали според нато, и изведнъж като се събудили американските дебили руснаците на границата с полша

Отговори
15 8
Яяяя

Яяяя

07.03.2023 | 13:12

Президента извикал Главнокомандващия на САЩ на доклад за евентуална война. - Г-н Президент, срещу войската на руснаците ще изпратим нашите морски пехотинци. Срещу морския им флот ще ни брани нашият флот. Нашата авиация е по-силна от руската, но има едно подразделение в руската армия пред които сме безсилни.! - Кои са тези? - пита Президента - Това са техните строителни войски. Те са такива свирепи зверове, че командването даже не смее да им даде нормално оръжие ,а ги въоръжават с кирки и лопати!

Отговори
7 4
От Редактора

От Редактора

07.03.2023 | 12:52

В статията е допусната несъществена техническа грешка. Написаното за украинската армия да се чете за руската и обратно. Съжаляваме за неудобството!

Отговори
10 4
А какво прави Украйна на ДНР и ЛНР ?

А какво прави Украйна на ДНР и ЛНР ?

07.03.2023 | 12:41

Фа шистки терор!

Отговори
8 8
А какво прави Запада в ДНР и ЛНР ?

А какво прави Запада в ДНР и ЛНР ?

07.03.2023 | 12:38

Агресори!

Отговори
10 6

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?