71

НАТО притиска Турция за членството на Финландия и Швеция

Шефът на НАТО каза, че е уверен, че ветото на Турция ще бъде разрешено и молбите за членство на двете скандинавски държави ще бъдат одобрени скоро.

 

Одобрението на Турция за кандидатурата на Финландия и Швеция за присъединяване към военния алианс е от решаващо значение, защото НАТО взема решения с консенсус. Всяка от нейните 30 държави-членки има право да наложи вето на кандидатура за членство.

 

Анкара възразява срещу членство на Финландия и Швеция, поради опасения за сигурността, обвинявайки ги в подкрепа на терористичната кюрдска групировка ПКК.

 

Говорителят на управляващата партия на Ердоган, Омер Челик, каза, че Турция разполага с доказателства, че шведските оръжия се появяват в ръцете на ПКК. Ако НАТО иска да се разшири, твърди Челик, тогава потенциалните членове трябва да „прекъснат подкрепата си за терористичните групи“.

 

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза по време на посещение в Копенхаген: "Уверени сме, че ще стигнем до бързо решение да приветстваме Швеция и Финландия да се присъединят към семейството на НАТО".

 

„Разглеждаме опасенията, които Турция изрази. Единственият начин да се справим с това е да седнем и да намерим общ език“, каза Столтенберг пред репортери.

 

Ердоган казва, че възраженията на Турция произтичат от нейните опасения за сигурността и оплаквания от подкрепата на Швеция и в по-малка степен от Финландия за терористичната организация ПКК. 

 

Запитан дали Финландия може да бъде приета преди Швеция, Столтенберг отговори: „Ние разглеждаме и работим за това като един процес“.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с лидерите на Швеция и Финландия в четвъртък във Вашингтон и изрази пълна подкрепа за тяхното членство.

 

Финландският президент Саули Ниинисто и шведският министър-председател Магдалена Андерсон казаха, че вече обсъждат спорните въпроси с Турция и други страни от НАТО, „за да разрешат проблемите“.

 

Финландия и Швеция официално кандидатстваха за присъединяване към най-голямата организация за сигурност в света в сряда. Първата среща на посланиците на НАТО за обсъждане на техните кандидатури не успя да постигне консенсус, заради ветото на Турция. За момента все още не се планира нова среща на посланиците на НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?